Landelijke primeur: eerste marathon op natuurijs wordt woensdagavond verreden in Burgum

Video: Camjo Media

De eerste marathon op Nederlands natuurijs wordt woensdagavond in Burgum verreden. Willem Hut, de disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, voerde woensdagochtend rond 09.00 uur een succesvolle ijsmeting uit.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Voor het organiseren van een marathon moet het ijs overal minimaal 3 centimeter dik zijn. In Haaksbergen (IJSCH), Noordlaren (De Hondsrug) en bij Schaatsvereniging Nieuw-Buinen is het afgelopen nacht niet gelukt om de ijsvloer op de gewenste dikte te krijgen.

„Het ziet er naar uit dat we de minimaal benodigde dikte van 3 centimeter woensdagochtend gaan halen”, voorspelde Hut dinsdagavond. „Waar? Dat durf ik echt nog niet te zeggen. Het kan ook zijn dat we op meer plekken kunnen gaan meten. De verwachtingen zijn goed, maar het moet allemaal nog wel even gebeuren.”

„Over de hele baan was de dikte minimaal 3 centimeter en op sommige plekken rond de 4 centimeter”, aldus een woordvoerder van de schaatsbond. „De komende uren gaan gebruikt worden om het ijs te prepareren en netter te maken.”

Burgum heeft niet alleen een primeur met de allereerste marathon op natuurijs dit seizoen. De club organiseert de schaatsouverture op natuurijs voor het eerst.

Tribunes bouwen

De KNSB verwacht zo’n 1000 tot 2000 toeschouwers in Burgum. „Het is de eerste keer dat hier een marathon wordt geschaatst, dus een aantal zaken is nog een beetje onduidelijk. Maar er is genoeg plek rondom de baan om tribunes op te bouwen.”

De vrouwen gaan om 18.30 uur van start, de mannen beginnen om 19.30 uur. De vrouwen gaan zeventig ronden van 400 meter rijden, de mannen honderd ronden.

Bij zowel de vrouwen als de mannen doen er zo’n 75 deelnemers mee, schaatsers uit de topdivisie worden vergezeld door zo’n 25 beloften.

Nieuws

menu