Docent Bert Mul terug op het Tjalling Koopmans College: 'Zonder gedoe, hoop ik'

Maandagochtend om tien voor acht fietst Bert Mul het schoolterrein in Hurdegaryp op. De docent aardrijkskunde kijkt uit naar het weerzien met collega’s en leerlingen. ,,Ik hoop dat alles in pais en vree gaat.”

Het regent pijpenstelen en dat is misschien symbolisch voor de hele affaire op het Tjalling Koopmans College. De School voor Persoonlijk Onderwijs (SVPO) ging met gestrekt been de eigen leerkracht te lijf toen die zich met naam en toenaam kritisch uitliet over de gang van zaken in Hurdegaryp. Die kritiek werd door veel van zijn collega’s ook geuit, maar dan anoniem.

Het resultaat: een ontluisterend vonnis van de rechtbank in Leeuwarden over de wijze waarop de school ten strijde trok tegen Mul. De opgelegde schorsing werd vernietigd en de docent moet deze laatste schoolweek in de gelegenheid worden gesteld zijn werk normaal af te ronden. Op straffe van een dwangsom van duizend euro per dag.

Maar niet voor niets staan ook advocaat Joost Aarts en rayonbestuurder Marja de Bree van de Algemene Onderwijsbond (AOb) deze ochtend in de regen bij het schoolplein. Zij willen er letterlijk op toezien dat de school het vonnis op een goede manier ten uitvoer brengt. Ze hebben hun twijfels, vertelt Aarts: ,,De school gedraagt zich als een slecht verliezer. Als er vandaag herrie ontstaat wil ik erbij zijn.’’

Voorwaarden

Hij licht toe: de afgelopen dagen heeft de SVPO allerlei voorwaarden gesteld aan de terugkeer van Mul. Hij mag hooguit tien minuten voor aanvang van de les in zijn lokaal aanwezig zijn, moet er uiterlijk tien minuten na afloop van de les weer uit zijn, mag zich niet in de kantine vertonen maar moet zijn broodje in zijn eentje opeten ‘in lokaal 6 ofzo’, somt Aarts op. ,,Het lijkt op pesterij en dat is niet in lijn met de uitspraak van de rechter.’’

Daar komt nog iets bij. Het schoolbestuur heeft Mul nu ook een officiële berisping gegeven wegens het organiseren van een feestje, vlak voor de meivakantie. Daarbij zou alcohol zijn genuttigd en werden de afstandsregels vanwege corona ook niet nageleefd, aldus de school.

Tijdens de rechtszitting vorige week maandag, waar Mul met succes zijn schorsing aanvocht, bracht de advocaat van de school dit punt onverhoeds ook in. De rechter verklaarde het verwijt buiten de orde van de rechtszaak, maar Mul liet wel weten dat het voorval totaal anders was gegaan dan de school schetste.

Uittocht onder personeel

De SVPO maakte met de verdachtmaking wel duidelijk hoe ver ze wil gaan in de strijd. ,,Eigenlijk zegt deze organisatie: wij staan boven de wet. Als de rechter een uitspraak doet, bepalen wij wel hoe we daarmee om gaan’’, zegt De Bree. ,,Dat is heel kwalijk, zeker voor een school. Je leidt jonge mensen op, wat voor signaal geef je hiermee af?’’

Ook Aarts heeft zo’n houding in de dertig jaar dat hij optreedt in onderwijsconflicten naar eigen zeggen ,,nog nooit’’ meegemaakt. Docenten weten nu dat ze niet veilig zijn als ze zich uitspreken, zegt hij. Dat leidt tot een ware uittocht onder het personeel: inmiddels zouden 30 van de 41 docenten hebben laten weten dat ze de school in Hurdegaryp verlaten. Ook ouders zouden zich op grond van deze kwestie moeten afvragen naar wat voor plek ze hun kind sturen, zegt Aarts.

Leerlingen die deze ochtend de school binnendruppelen zijn inmiddels wel klaar met ‘alle gedoe’ rondom hun docent en mentor. ,,Ik heb meneer Mul vorige week nog gesproken’’, zegt een leerling, ,,en ik hoop hem vandaag ook nog even te ontmoeten. En straks lekker vakantie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Onderwijs
Video
Instagramfoto's
Instagram