Dit ging mis met NL-Alerts bij de brand in Noardburgum: opnieuw was de computer met een update bezig

Duizenden Friezen kregen wel een NL-Alert toen de brand in Noardburgum onder controle was, maar de alarmering zelf hadden ze nooit gekregen. Wat ging er verkeerd?

.

.

Het was ongeveer een uur na de eerste brandmelding bij houthandel Van der Wal in Noardburgum, toen de hulpdiensten besloten een NL-Alert te verzenden. Kort voor één uur ’s middags kregen mensen in de directe omgeving op hun telefoon het advies om ramen en deuren zo nodig te sluiten.

Even na zes uur volgde de melding dat de brand onder controle was. Die ging een veel grotere regio in - tot Kollumerpomp en Dokkum aan toe. Zo kregen duizenden Friezen het bericht dat ze zich geen zorgen meer hoefden te maken over een alarm dat ze nooit hadden gekregen.

Eén computer voor heel Noord-Nederland

De fout heeft te maken met het systeem waarmee de NL-Alerts worden verstuurd. Voor heel Noord-Nederland moet dat gebeuren vanaf één specifieke computer, die staat op de meldkamer in Drachten.

Maar net die middag was de computer met een update bezig, vertelt meldkamer-woordvoerder Jacomien Pot. Volgens afspraak in zulke situaties werd de alarmering daarom verstuurd door de meldkamer in Apeldoorn. Die heeft een computer voor de eigen regio, die desnoods ook Noord-Nederland kan bedienen. De Apeldoorners tekenden een ‘polygoon’ uit, een veelhoek, als verzendgebied.

Veel groter gebied

‘s Avonds was de computer in Drachten wel weer beschikbaar. Personeel van de meldkamer moest echter een nieuw verzendgebied uittekenen, omdat de computers in Apeldoorn en Drachten niet met elkaar zijn verbonden. Toen is voor groot cirkelvormig gebied gekozen, veel groter dan dat van de eerste alarmering.

,,Achteraf was het in dit geval wel slimmer geweest om ook de tweede NL-Alert in Apeldoorn te laten versturen”, zegt woordvoerder Pot. Ze voegt wel toe dat verschillende NL-Alerts nooit precíés dezelfde groep mensen bereiken, omdat het maar net is welke telefoons zijn verbonden met de zendmasten op het moment van alarmering.

Mogelijk speelden ook onderlinge misverstanden mee. Sytske Balt van de Veiligheidsregio Fryslân - waar de brandweer onder valt - zegt dat er gedurende de brand veel contact is geweest over het gebied waar bijvoorbeeld delen van zonnepanelen waren neergekomen. Wellicht, zegt ze, dat daardoor per ongeluk bij de tweede NL-Alert voor ruwweg dat hele gebied is gekozen.

Twee keer hetzelfde probleem door ‘útsûnderlik tafal’

Het is niet de eerste keer dat de computer in Drachten net op een belangrijk moment met een update bezig is. In 2019 was dat ook het geval bij de landelijke KPN-telefoonstoring. Mede daardoor ging toen van alles mis met de verzending van NL-Alerts.

Balt spreekt van een ,,útsûnderlik tafal”. Ze zegt er geen zicht op te hebben hoe precies updates nodig zijn. ,,Mar hoe faak moat in gemiddelde kompjûter in update útfiere? It komt no hiel ûngelokkich út.” Ze voegt toe dat de afgelopen jaren ook allerlei NL-Alerts zijn verstuurd die wél probleemloos gingen.

Balt zegt, ook op de vraag of op de meldkamer niet beter twee NL-Alertcomputers zouden kunnen staan, dat in een evaluatie aandacht zal zijn voor de gehele kwestie. ,,We moatte hjir goed nei sjen.”

Wijde omtrek

Overigens kunnen mensen nog tot in de wijde omtrek van het geselecteerde gebied een NL-Alert krijgen: ze worden verstuurd naar alle zendmasten die binnen dit gebied iets van bereik hebben. ,,Dan kin it best wêze dat der mêsten tusken sitte dy’t krekt op in hiel lyts stikje fan dat gebiet berik hawwe. Ek by dy mêsten giet it dan nei alle tillefoans.”

De NL-Alerts moeten op termijn het oude luchtalarm vervangen, al is een definitief besluit daarover nog steeds niet gevallen. Het luchtalarm is bij de brand in Noardburgum niet ingezet. Dat gebeurt alleen bij grotere of gevaarlijker incidenten.

Lees ook

Waar moet gras met scherven van zonnepanelen heen? REC kan niet en vuilstort is duur

16 juni 2021, 17:02

Gemeenten, LTO en veiligheidsregio dringen bij staatssecretaris aan op protocol voor branden met zonnepanelen

15 juni 2021, 18:41

Boeren die koeien gras met scherven zonnepanelen laten eten worden gemeld bij inspectie

3 juni 2021, 13:51

Boeren zitten in de maag met scherven zonnepanelen: wie draait op voor de schade?

4 juni 2021, 03:00

Een week na de brand in Noardburgum is er bij Van der Wal met veel hulp een hoop gebeurd. 'Je binne alles kwyt, mar wy krije safolle leafde'

28 mei 2021, 03:30

Vijf dagen na de grote brand in Noardburgum liggen scherven zonnepanelen nog in het gras: verzekeraars aan zet

26 mei 2021, 04:04

Nu begint het opruimen van de roetdelen en brokstukken. Maar hoe? 'Dit wurdt toulûkerije'

22 mei 2021, 04:05

Van der Wal Hout ruimt puin: 'We hopen dinsdag weer klanten te bedienen'

21 mei 2021, 18:01

Delen van zonnepanelen komen na grote brand Noardburgum vooral neer in De Westereen en Kollumerzwaag

21 mei 2021, 12:28

De euro's voor de familie Van der Wal blijven maar binnenstromen na de verwoestende brand in Noardburgum: 'Ik krij triennen yn 'e eagen'

21 mei 2021, 08:56

Schrik door verspreiding verbrande resten zonnepanelen

20 mei 2021, 21:10

Scherpe afvalresten zonnepanelen in wijde omtrek Noardburgum. Brandweer roept op voorzichtig te zijn met afvaldeeltjes

20 mei 2021, 17:57

Loods met 600 zonnepanelen en woonhuis verwoest door felle brand bij Van der Wal Hout Noardburgum: 'It sil je bedriuw mar wêze'

20 mei 2021, 12:58
Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel