Deze felrode en stinkende inktviszwammen trekken hordes fotografen naar Burgum

Tientallen inktviszwammen schieten uit de grond van een speeltuintje langs de Kolfbaan in Burgum. De exotische paddenstoel ruikt naar kadaver en lijkt op een inktvis. De bijzondere vorm en felrode kleuren trekken volgens buurtbewoner Fedde Lont veel mensen naar het veldje.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De inktviszwam komt oorspronkelijk uit Australië, maar groeit sinds 1921 ook in Europa. De soort is waarschijnlijk tijdens de Eerste Wereldoorlog met Australische troepen naar Europa gekomen. De laatste jaren wordt de exotische zwam steeds vaker gezien.

Buurtbewoner Fedde Lont uit Burgum vertelt dat de rode paddenstoel vorig jaar ook groeide in het speeltuintje voor zijn huis, maar niet in deze hoeveelheid. ,,Het begon heel klein, maar zoveel als dit jaar zijn er nog nooit geweest.”

Dat is meer mensen opgevallen, want volgens Lont trekt de inktviszwam tientallen fotografen en liefhebbers naar het speeltuintje. ,,Het is een vreemde soort paddenstoel, maar ik vind het verbazingwekkend hoeveel belangstelling er voor is.”

Stank

Naast de rode kleuren valt vooral de geur van de paddenstoel op. ,,Het ruikt naar kadavers. Gelukkig zijn we in Burgum wel wat gewend”, zegt Lont. ,,In huis ruiken we het niet, maar het stinkt behoorlijk als je hier wandelt of fietst.”

De inktviszwam groei uit een soort liggend ei uit waaruit vier tot zeven ‘tentakels’ groeien die met elkaar verbonden zijn. Normaal gesproken groeit de paddenstoel het best op vochtige en schaduwrijke weilanden.

Lees ook | Paddenstoelen plukken? Sommige zien er verleidelijk uit, maar kun je beter laten staan: ‘Je plukt zomaar de verkeerde’