Boete en voorwaardelijke ontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval in Hurdegaryp

De rechtbank in Leeuwarden FOTO LC

Voor een ongeval met dodelijke afloop is een 36-jarige inwoner van Hurdegaryp donderdag door de kantonrechter veroordeeld tot een geldboete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

De man was op 22 maart 2019 bij winkelcentrum de Fuormanderij in zijn woonplaats in botsing gekomen met een 66-jarige bromfietser uit Burgum. De man wilde afslaan en had de bromfietser over het hoofd gezien. Het slachtoffer werd zwaargewond afgevoerd naar het UMCG, waar hij zes weken lang in slaap is gehouden. Hij is uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden.

Dat de automobilist zich voor de kantonrechter moest verantwoorden en niet voor bijvoorbeeld de meervoudige kamer, kwam doordat de man zich schuldig had gemaakt aan een verkeersovertreding: hij had verzuimd voorrang te verlenen. De tragische afloop staat dan los van het strafbare feit, er was geen sprake van onverantwoord of onbesuisd rijgedrag.

De straf die officier van justitie Riemke van der Zee eiste was dan ook in overeenstemming met het delict: een boete van 750 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden. Van der Zee hield er rekening mee dat de man een blanco strafblad had. De rechter vonniste conform. De verdachte heeft contact gehad met de vrouw van het slachtoffer. Die verwijt hem niets zo bleek op de zitting.

De kinderen wel, zij nemen het de man onder meer kwalijk dat hij aan hen geen excuses heeft aangeboden. De officier had het eerder al aangehaald: „Dit was een dag die alleen maar verliezers kent”. Ook de verdachte kampt tot op de dag van vandaag met de gevolgen, hij is in therapie geweest om alles te verwerken.

Nieuws

menu