Boeren die koeien gras met scherven zonnepanelen laten eten worden gemeld bij inspectie

Na de brand bij Van der Wal Hout zijn in een groot gebied rond Noardburgum scherven van zonnepanelen gevonden. FOTO JARING RISPENS

De FUMO gaat controleren of boeren koeien laten eten van gras waarop scherven van zonnepanelen terechtgekomen zijn.

Dit melden de vier noordoostelijke gemeenten en de FUMO donderdagmiddag in een update naar aanleiding van de grote brand in Noardburgum, precies twee weken geleden.

Mocht de FUMO constateren dat zichtbaar verontreinigd gras aan koeien wordt gegeven, hetzij door begrazing dan wel door te voeren, dan volgt er een melding bij de toezichthouder NVWA vanwege gevaar voor de volksgezondheid en het dierenwelzijn.

Door de brand bij de houthandel aan de Woudweg zijn scherpe deeltjes van honderden zonnepanelen terechtgekomen in een gebied van 10 kilometer ten noordoosten van Noardburgum. Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel en Noardeast-Fryslân kregen ruim 120 meldingen over getroffen percelen.

Gras is afvalstof

In de update wordt benadrukt dat eigenaren zichtbaar vervuild gras moeten laten afvoeren. Ook moet er een schouw geregeld worden. Ze moeten de houthandel via de eigen verzekering aansprakelijk stellen voor de kosten. Wanneer de geadviseerde stappen niet worden gevolgd, bestaat het risico dat de schade niet wordt vergoed, zo waarschuwen de gemeenten en de FUMO.

Gras waartussen zichtbare scherven liggen moet worden beschouwd als afvalstof. Een boer kan ervoor kiezen om alleen het gras dat duidelijk verontreinigd is te laten afvoeren, maar ook op naastgelegen stukken land kunnen fijne deeltjes liggen, aldus de gemeenten. ‘Deze kunnen op een later moment schadelijk zijn’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel