Bestuurder die auto in de vangrail reed op Centrale As bij Burgum had psychose en zat elke dag aan de paddo's

Een 55-jarige verdachte uit Zwagerbosch kon zich niet meer herinneren dat hij op 15 februari betrokken was bij een eenzijdig ongeval op de Centrale As bij Burgum. De man had een psychose, vertelde hij maandag aan de politierechter.

De rechtbank in Leeuwarden.

De rechtbank in Leeuwarden. Foto: LC/ Marije Geertsma

Hij was op de Centrale As in de vangrail gereden. Vanwege fysiek ongemak zat de man indertijd ook aan de paddo’s. Hij mocht eenmaal per week aan de paddenstoelen, in plaats daarvan nam hij ze elke dag. De speekseltest wees uit dat hij ook aan de speed zou hebben gezeten. En hij zou hebben gedronken.

Het bleef een raadsel wat de verdachte nu precies had genuttigd, hij weigerde mee te werken aan een bloedproef. Ook dat wist hij niet meer. Het gaat nu de goede kant op met de man, nadat hij van de weg was gehaald is hij een poosje opgenomen geweest. En hij heeft er zelf voor gekozen om zijn rijbewijs af te staan.

Een verstandige zet vond de officier van justitie. Zij eiste een werkstraf van 80 uur en 14 maanden voorwaardelijke rijontzegging. De rechter hield iets meer rekening met de persoonlijke omstandigheden en bepaalde dat de man 30 uur gratis moet werken. Tijdens de proeftijd van twee jaar hangt hem nog eens 30 uur voorwaardelijke werkstraf boven het hoofd plus een voorwaardelijk rijverbod van een jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Tytsjerksteradiel
Rechtbank