Afvoeren omgevallen transformator bij Tytsjerk begint na Kerstmis, 250 ton zware apparaat viel van zelfrijdende trailer

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De berging van een 250 ton zware transformator bij Tytsjerk begint na kerst, laat netbeheerder TenneT weten.
Lees meer over
Tytsjerksteradiel

Het gevaarte viel op 7 september van een zelfrijdende trailer, die richting hoogspanningsstation Louwsmeer reed. Tennet brak zich de afgelopen weken het hoofd over de vraag hoe het loodzware apparaat geborgen moest worden.

Inmiddels is zeker dat de transformator ter plaatse gedemonteerd wordt en in delen wordt afgevoerd, aldus Tennet-woordvoerder Matthijs Coops. De onderdelen die nog bruikbaar zijn, zullen worden hergebruikt. Andere stukken gaan naar de recycling, vertelt hij.

Olie

Voordat de demontage begint, wordt er een nulmeting gedaan om te kijken of er geen olie uit de transformator gelekt is. Volgens Coops was dit tot nu toe niet het geval. Het is de verwachting dat er ook tijdens de werkzaamheden geen olie vrijkomt, maar dit wil TenneT zeker weten. Na de berging zal de bodem opnieuw onderzocht worden, meldt Coops.

De afgelopen twee maanden had het herstel van de weggezakte weg de prioriteit voor Tennet. Vorige maand is de dieplader, waarop de transformator lag, geborgen en afgevoerd. De voorbereidingen voor het weghalen van de transformator zijn inmiddels begonnen. De eigenlijke berging begint na kerst, vermoedelijk begin volgend jaar, aldus Coops.

Maandag is een brief voor omwonenden op de post gegaan met informatie over de stand van zaken.