Zomer op Terschelling: discussie over drank

Grolsch. Dat is wat de jongens uit de Achterhoek op De Appelhof willen drinken. FOTO LC

Vakantie, jongeren, alcohol en Terschelling. Deze combinatie is al decennia een bron van discussie. Het levert bedrijven een goede boterham op, maar er is ook overlast en bezorgdheid.
Lees meer over
Terschelling

Ondernemers balen ervan dat het eiland in deze periode onder het vergrootglas van de media ligt. Natuurlijk, de beelden van feestvierende jongeren zijn leuk, maar de schaduwkant krijgt doorgaans meer aandacht.

Want er is overlast en het gebruik van bier, wijn, sterke drank en drugs is bovenmatig. Maar daar maken veel vakantiegangers zich helemaal niet druk over, ondanks de ellende die dat met zich meebrengt.

,,Moeten we wachten tot er een dode valt?’’, vraagt Gossen Bos zich af. Het raadslid van Samen Terschelling gooide met het openbaren van een brief van UMCG Ambulancezorg eerder deze maand de knuppel in het hoenderhok. Er wordt volgens hem te weinig gedaan om het alcohol- en drugsgebruik op Terschelling te beperken. De jongerencampings spelen daarbij een belangrijke rol.

Lees ook: Terschelling worstelt met jaarlijks feest van jongeren

In de bewuste brief van 2 augustus 2018 spreekt Ambulancezorg over een toenemende zorg over de gezondheid en veiligheid van de jongeren op – in dit specifieke geval – De Appelhof.

In bijeenkomsten die hierna op het eiland zijn gehouden met alle betrokken partijen en instanties wordt overigens gesteld dat de problemen op deze camping niet anders zijn dan op camping Terpstra.

Omgang

UMCG constateert dat de signalen niet nieuw zijn, maar dat het drankgebruik onder jongeren onder 18 jaar heftiger is geworden. ,,Daarna gebeurde er niets meer’’, meent Bos.

'Natuurlijk gebeurt er wel eens wat. We kunnen er goed mee omgaan'

Burgemeester Bert Wassink noemde de handelwijze van Bos niet integer en betichtte het raadslid uit te zijn op politiek gewin. Tot dusverre verloopt de zomer voorspoedig en was het de afgelopen dagen goed uit te houden op het eiland, zegt Wassink.

,,Het is druk en natuurlijk gebeurt er wel eens wat. We kunnen er goed mee omgaan. Met de politie en beveiliging zijn we duidelijk aanwezig. Het gros van de jongeren zorgt ook niet voor problemen.’’

Regelgeving

De Drank- en Horecawet verbiedt sinds 2014 jongeren onder 18 jaar het kopen en het op openbare plaatsen in bezit hebben van drank. Voorheen mocht vanaf 16 jaar een glas bier of wijn worden genuttigd en kon vanaf 21 jaar sterke drank worden aangeschaft. Die nieuwe regelgeving knelt, zeggen ondernemers.

Een andere ontwikkeling baart mogelijk nog meer zorgen. Het drugsgebruik door eilander jongeren ligt volgens onderzoekers hoger dan elders in het land. Wassink is daar niet van overtuigd, zegt hij. ,,Het is een landelijk probleem. Het is gemakkelijk verkrijgbaar, je kunt het zo per post laten bezorgen.’’

Generatiekloof

Wel verbaast hij zich over het gemak waarmee drugs worden geconsumeerd. ,,Er ontstaat een generatiekloof tussen mensen die zich hier zorgen over maken en jongeren die het allemaal maar gewoon vinden.’’

Bos is niet onder de indruk van de opstelling van de burgemeester. ,,Wassink heeft geen ruggengraat. Hij durft dit probleem niet aan te pakken. Ik neem wel mijn bestuurlijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid.’’

Nieuws

menu