Scherpere maatregelen drijven jongeren op Terschelling 's nachts naar het strand. En testen, nu de disco's dicht zijn? 'Het levert je niets op'

De aanscherping van de maatregelen drijft jongeren op Terschelling ’s nachts naar het strand. Getest wordt er bovendien nauwelijks meer, omdat naar de disco gaan toch niet langer een optie is. ,,Je kunt alleen weggestuurd worden van het eiland.’’

Vakantiegangers Appelhof, v.l.n.r. Storm Groot, Bas Vessies, Diesel Groot, Cas van Velzen en Casper Beerepoot uit Heerhugowaard en Obdam.

Vakantiegangers Appelhof, v.l.n.r. Storm Groot, Bas Vessies, Diesel Groot, Cas van Velzen en Casper Beerepoot uit Heerhugowaard en Obdam. Foto: Neeke Smit

Plukjes jongeren staan zaterdagavond rond half 11 verdeeld over het strand bij Midsland aan Zee. Vanuit een duin klinkt luid geschreeuw. Op het duin blijken zo’n dertig jongeren uit Grou en Nijmegen te zitten met een paar kratjes bier. Het merendeel staat op jongerencamping Terpstra, een eindje verderop.

Eigenlijk hadden ze naar Danscafé de Stoep willen gaan. ,,Maar alles in het dorp gaat om 12 uur dicht’’, zegt Marco van Vilsteren (18) uit Grou. De groep vermaakt zich opperbest. Tot twee agenten langskomen dan, want in de duinen zitten is toch echt niet de bedoeling.

Het strand is een belangrijke uitvalsbasis voor de jongeren. Want de hele avond en nacht op de camping zitten is behoorlijk anders dan staan te dansen en sjansen in de discotheek. Neem bijvoorbeeld het versieren. In een drukke kroeg of disco heb je harde muziek en de juiste sfeer. Die heb je bij de tenten niet.

,,In de kroeg of disco kan je makkelijker op iemand afstappen’’, zegt Van Vilsteren. Hij kan het weten, want naar eigen zeggen zoende hij een dag eerder – toen de horeca nog wel tot laat open was – nog met een paar meisjes.

Weggestuurd worden

Nagenoeg alle jongeren op camping Terpstra en de andere jongerencamping op het eiland, Appelhof, hebben zich via Testen voor Toegang laten testen op corona. Dat was nodig, omdat ze anders de disco’s en danscafés op het eiland niet inkwamen.

Ook voor de komende dagen hadden de jongeren verschillende tests gepland. Maar nu de disco geen optie meer is, annuleren ze massaal hun afspraak. Want wat heeft het testen dan nog voor zin, zeggen ze.

Voor de camping zelf is een negatieve test niet nodig. Volgens een woordvoerder van Stichting Open Nederland, dat achter het Testen voor Toegang zit, zijn de tests daarvoor eigenlijk ook niet bedoeld: het is alleen bedoeld voor bezoekers van evenementen die vragen om een coronatoegangsbewijs. Gemaakte afspraken worden vanuit de stichting niet afgezegd.

Dat doen de jongeren wel. ,,Het levert je niks op’’, zegt onder vele anderen Bram van Regteren (17) uit Zwolle over een coronatest. ,,Je kunt alleen weggestuurd worden van het eiland.’’ Hij is met twee vrienden – ze zijn net geslaagd voor de havo - vanaf de supermarkt op weg naar Appelhof. Ze hebben ingrediënten voor pannenkoeken gehaald.

Het weggestuurd worden van de camping is voor veel jongeren een echt doemscenario. Bij een positieve test in een tent worden de bewoners van de tent apart gehouden en met de watertaxi naar Harlingen getransporteerd, zeggen de jongeren. Een tripje dat zeker een paar honderd euro kost.

Quarantainekeet

Bij camping Terpstra staat voor die situatie een heuse quarantainekeet klaar. Als tentbewoners corona hebben, moeten ze in de keet wachten op vervoer, vertelt de eigenaresse Yvonne Lamain. De keet zou nog niet zijn gebruikt.

In totaal zijn volgens burgemeester Caroline van de Pol (VVD) afgelopen week vier jongeren - niet allemaal tegelijk - na een positieve evenemententest per watertaxi van het eiland gegaan. ,,We hebben er meer van het eiland gestuurd omdat ze rotzooi trapten.’’ Volgens verschillende mensen gingen met de positief geteste jongeren ook hun tentgenoten mee. De burgemeester weet dat niet.

Terwijl onduidelijk is welke jongeren mogelijk corona hebben, staan ze met honderden tegelijk op de camping. Hoeveel precies, willen de eigenaren niet kwijt. Ook willen ze niet laten zien hoe het er op het campingterrein zelf aan toe gaat.

Kinderen tot en met zeventien jaar hoeven geen afstand te houden, vertellen ze. En afstand houden, ook boven die leeftijd, wordt op de campings ook niet gedaan, vertellen de bezoekers. Daarom hebben de aangescherpte maatregelen volgens de jongeren geen enkele zin. Nu er niet regelmatig getest wordt, zal het juist alleen maar harder gaan met corona, denken ze.

,,Iedereen gaat toch wel naar elkaar toe. Het is niet dat wij alleen maar voor onze eigen tent zitten. Tuurlijk komen er ook andere tenten langs’’, zegt Van Regteren voordat hij de pannenkoeken gaat bakken. Volgens hem is de kans ,,70 procent’’ dat hij en zijn vrienden corona krijgen. ,,Ik zou het heel knap vinden als je hier zonder corona weggaat.’’

Zelftests doen

Het is de vraag of de jongeren zich wel laten testen als ze klachten hebben. Van Regteren in elk geval niet. Volgens eigenaar Geert van Dieren van Appelhof lijkt het erop dat er wel meer zelftests worden aangeschaft. Of positieve uitslagen ook gedeeld worden? Hij weet het niet. Eisen kunnen de campingeigenaren dat - en het testen überhaupt - in elk geval niet, zegt hij. ,,We vragen ze wel dwingend: kom hier getest heen, maar je kunt ze niet verplichten.’’

Dat zegt ook de eigenaresse van camping Terpstra: ,,Meer kunnen we niet doen.’’

Op het strand bij Midsland komen de jongeren in de loop van de avond steeds meer samen. De schaduwen van fluisterende duo’s in het zand op duiden erop dat het een prima plek is om te versieren. Ongetwijfeld beter dan de campings.

Tegen een uur of een staan er naar schatting zestig of zeventig jongeren dicht op elkaar te dansen en mee te zingen met muziek uit boxen op het strand. Twee agenten en twee beveiligers kijken van een afstandje toe.

Volgens burgemeester Van de Pol is niet ingrijpen een bewuste keuze. ,,Ze moeten toch ergens naartoe. Moet je ze nu in het dorp laten bivakkeren waar ze rotzooi kunnen trappen?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Coronavirus
Instagram