Toerist en getrouwd op het eiland: de familie De Vries is bijna niet meer van Terschelling weg te slaan

Tjitte en Lybrich de Vries uit Oranjewoud komen van jongs af aan op Terschelling. Ze trouwden er en kamperen er ieder jaar met hun kinderen. Hun kat zit in een pension in de buurt.

Rikst en Lysbert en hun ouders Tjitte en Lybrich de Vries eten pannenkoeken in de tent.

Rikst en Lysbert en hun ouders Tjitte en Lybrich de Vries eten pannenkoeken in de tent. FOTO NEEKE SMIT

Blij knuffelt en aait de tweeling Rikst en Lysbert (12) hun kat Mowgli in zijn grote hok. Het beestje, een Maine Coon, ontspant instemmend. De kat logeert deze vakantie in Dierenopvang Terschelling op de terp Horp. Zeker een keer per dag bezoeken de meisjes het diertje. Het is ook om die reden dat de kat mee is. ,,Gisteren wou hij niet dat we weggingen. Hij ging helemaal miauwen’’, zegt Rikst.

De familie De Vries is bijna niet meer van Terschelling te slaan. Tjitte (53) ging vroeger met zijn gezin vaak naar een appartement in de Folkshegeskoalle in Hoorn, Lybrich (39) kwam met haar ouders op de Waddeneilanden met hun boot, vertellen ze bij hun tent die op het campingterrein van Vakantiepark Mast in Formerum staat. Via het schaatsen – Lybrich als wedstrijdrijder en Tjitte als trainer – leerden ze elkaar kennen ergens rond 2003.

Huwelijksaanzoek op de vuurtoren

Dertien jaar geleden vroeg Tjitte zijn vriendin ten huwelijk op vuurtoren Brandaris. Alles was gepland, maar hun tweeling werd op de dag voor de trouwerij geboren. Het zette een streep door de bruiloft en het werd een zware tijd. ,,Ze waren veel te vroeg. Het was wel echt een kwestie van: halen ze het, halen ze het niet? Dat was wel pittig’’, zegt Tjitte.

Na alle moeilijkheden besloten ze naar Terschelling te gaan op vakantie. Ze hadden er elk warme gevoelens bij en ze waren er gezamenlijk vaker geweest vanwege de marathon Berenloop in het najaar. Sinds een jaar of tien staan ze bij Mast. Daar kwamen ze een jaar of vijf geleden naast een dominee te staan, zo vertelde een van de campingeigenaren hen destijds.

,,We zaten zo te kijken: het is niet echt een dominee; hij zuipt als een reiger’’, lacht Tjitte. Hij had iedere dag jenever bij zich staan. Dus ik zei tegen hem: ik begreep dat je een dominee bent, maar je drinkt wel aardig voor een dominee. Hij zei: ‘Jij hebt kinderen en ik heb ook gehoord dat jij niet getrouwd bent. Dat kan dan ook niet als goeie gereformeerde.’’’

Uiteindelijk zei de dominee: ,,Als jullie willen trouwen, wil ik jullie trouwen’’, vertelt Tjitte. En zo geschiedde.

Dinsdag zijn Tjitte en Lybrich naar het graf van de voormalige koster van de kerk in Hoorn gegaan. Hij was de koster toen ze er trouwden. ,,Die man was een heel unieke vent.’’ De trouw-dvd die de man zou maken, bleek mislukt. Desalniettemin veroverde de man een plekje in hun harten. ,,We hebben wel echt een speciaal gevoel bij hem’’, zegt Tjitte.

Het bruiloftsfeest vond plaats op het campingterrein van Mast, waar allemaal tipitenten waren neergezet. Andere campinggasten, die een slagerij hebben in de omgeving van Utrecht, verzorgden het vlees. ,,En we zijn met een huifkar van Terpstra door de duinen gegaan. Het was een onvergetelijke dag’’, zegt Lybrich.

Terschellinger huisje op de wal

Vier keer per jaar komt het gezin De Vries op het eiland: tijdens de Berenloop, met oud en nieuw, in de meivakantie en tijdens de zomervakantie. De vriendelijkheid en de toegankelijkheid van de Terschellingers spreekt ze enorm aan. De camping is bovendien perfect voor de kinderen, zeggen ze. Die hebben er zo veel activiteiten dat ze soms niet mee willen als de familie ergens naartoe gaat.

Ja, de overtocht is met zo’n 400 euro voor de kinderen, auto en aanhang niet goedkoop. Maar het is alles wat ze willen. ,,Als je de rust wil opzoeken ga je lekker naar oost toe’’, zegt Lybrich ,,en als je de drukte wil opzoeken ga je naar west.’’

Het gezin onderneemt veel activiteiten. Zagers steken bij de oesterbank bijvoorbeeld. ,,Monnikenwerk’’, zegt Tjitte. ,,Verschrikkelijk zwaar werk. Maar die dingen kosten 5 of 6 euro per ons. Dus als je drie van die grote jongens hebt, heb je 6 euro in de emmer liggen.’’ Daarnaast vist Tjitte graag op zeebaars en fietst het gezin veel over het eiland.

Ooit hopen ze nog eens een echt Terschellinger huisje ,,op de wal’’ te bouwen, het liefst in het zuidwesten van Friesland. De plannen waren er eerder, alleen bleken ze financieel niet haalbaar. Maar als het lukt: ,,Dat lage dak, die kleine raampjes, dat Terschelling-gevoel.’’

Minder tenten

De recreatie op het eiland veranderde de afgelopen jaren wel een klein beetje, zeggen Tjitte en Lybrich. Zo zijn er volgens de familie minder tenten en meer campers. Bovendien kwamen de elektrische fietsen op. ,,En je merkt dat het luxer wordt allemaal. Vroeger was je met een patatje gelukkig. Die strandtenten ook. Die zie je helemaal veranderen.’’

Ook de campings op het eiland veranderen. Er komen al ingerichte tenten te staan of zelfs een soort huisjes. Tjitte en Lybrich houden het zelf bij hun De Waard-tent. ,,Dit is wel hoe wij Terschelling het liefst beleven, in de natuur.’’

Kat Mowgli moet het weer even alleen rooien, nadat hij wordt achtergelaten. Vandaag zullen de meisjes hem weer komen opzoeken. Volgens eigenaresse Annelies Thiele (62) die het dierenpension in januari overnam zijn er naast de opvang voor huisdieren van eilanders best een aantal mensen die naar Terschelling komen en hun dier daar achterlaten. Meestal zijn dat mensen die na boeking ontdekken dat er geen hond mee mag naar hun verblijf. ,,Ik kreeg de afgelopen dagen nog vijf, zes telefoontjes daarover. Maar ik zit al vol.’’


 

98 procent van de huisjes bezet

De bezetting van de huisjes op Terschelling is momenteel ongeveer 98 procent, zegt plaatselijke VVV-directeur Michel Aaldering (50). En dat is goed, want 80 procent van de eilanders is op een of andere manier afhankelijk van het toerisme, zegt hij. 95 procent van de bezoekers kwam tussen oktober 2018 en september 2019 uit Nederland, 2 procent uit Duitsland en de rest ergens anders vandaan, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente. Dat het aantal tenten achteruitgaat, ziet ook Aaldering. Hoewel dat volgens hem nooit helemaal zal gebeuren en de krimp ervan langzaam gaat. ,,Bij de jongere generaties is bezit niet zo belangrijk meer. Die hoeven geen auto te hebben. Die vinden de auto delen voldoende en die hoeft ook geen tent te hebben.’’ Daarom worden bijvoorbeeld ingerichte tenten volgens ook steeds populairder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Zomerserie
Waddengebied
Instagram