Terschelling zet zich schrap na overname gasvelden door Brits bedrijf

Grote kans dat ten noorden van Terschelling de komende jaren naar gas wordt geboord, nu een Britse investeerder instapt. Op het eiland zetten ze zich schrap. ,,Dan ga ik mijn actiejasje weer afstoffen.”

Het wad, Unesco Werelderfgoed.

Het wad, Unesco Werelderfgoed. Foto: Hoge Noorden/ Jacob van Essen

Het is al wat jaren stil rond de gaswinplannen van Tulip Oil bij Terschelling. Het bedrijf besloot zes jaar geleden vooreerst af te zien van winning uit het veld Terschelling-Noord, na protest van onder meer eilanders. ,,Het plan ligt in een la en ligt daar al geruime tijd”, zegt Annet van Essen van gasTvrij Terschelling, een van de trekkers van het verzet van destijds. En het ligt daar goed, bedoelt ze maar te zeggen.

Toch kan Van Essen de actieclub nieuw leven inblazen, nu de Nederlandse tak van Tulip Oil wordt overgenomen door de Britse investeringsmaatschappij Kistos. Dat bedrijf is geïnteresseerd in de velden op zee van Tulip Oil. En twee van de vijf die bij de overname expliciet worden genoemd, liggen vlak boven Terschelling: de velden M10 en M11.

Afwachten

Financieel directeur Ruud Schrama van Tulip Oil zegt dat het afwachten is wat de plannen worden van Kistos. Maar dat het bedrijf het gas uit de velden wil oppompen, lijkt wel vast te staan - te meer met het oog op de 383 miljoen euro die met de overname gemoeid is. ,,Mocht iemand een tweedehandsauto verkopen, dan zal de nieuwe eigenaar die ook niet in de garage zetten”, verwoordt Schrama. De overname wordt waarschijnlijk in mei afgerond.

De twee velden boven Terschelling liggen tussen vijf en vijftien kilometer uit de kust. Tulip Oil heeft op zee verder nog drie velden bij IJmuiden, waarvan momenteel uit één wordt gewonnen.

Mocht de nieuwe eigenaar met concrete plannen komen ,,dan ga ik mijn actiejasje weer afstoffen”, zegt Van Essen van gasTvrij Terschelling. Het actiecomité zal daar volgens haar zeker tegen protesteren. ,,Ons doel is het tegengaan van gaswinning op én rond Terschelling. En zeg nooit: we kunnen het niet tegenhouden. We hebben de vorige keer wel bewezen dat dat kan.”

Waddenvereniging

Ook de Waddenvereniging zegt de plannen van Kistos goed in de gaten te houden. . ,,Het is wel duidelijk dat we op moeten blijven letten”, zegt Frank Petersen. Hij vreest dat mijnbouw in de Noordzeekustzone ook gevolgen heeft voor de ecologische toestand in de Waddenzee. ,,Je mag hopen dat bedrijven zich enigszins laten leiden door een moreel kompas. Maar de ervaring leert dat hen het meer gaat om cijfers en winst.”

Over het enige veld dat onder het eiland ligt, Terschelling-Noord, lijken de eilanders zich niet al te veel zorgen te hoeven maken. Schrama verwacht niet dat Kistos het plan daarvoor weer tevoorschijn wil halen. Het geldt als een ‘onshore’ veld omdat het deels onder land ligt. ,,En dat heeft geen prioriteit. We zijn echt offshore bezig.”

Bovendien, zegt Schrama, zou het zomaar weer kunnen leiden tot massaal protest. ,,We kunnen dan verwachten dat het enorm moeizaam zal zijn.”

Het aanboren van Terschelling-Noord vanaf een platform op zee, als dat er zou staan voor de andere twee velden, lijkt ook geen reële optie. Daarvoor zijn de afstanden volgens Schrama te groot.

Vasteland

Tulip Oil heeft verder twee gasvelden op het Friese vasteland, bij Hemrik en Donkerbroek. Daar wordt op dit moment niet gewonnen, en de kans is klein dat dat nog gaat veranderen. Het bedrijf bereidt zich al een tijd voor op de ontmanteling van deze velden, waarbij putten definitief worden afgesloten en winningslocaties worden opgeruimd. Het betekent dat het ook geen mogelijkheden ziet voor verkoop aan andere gaswinners.

In januari was Tulip Oil nog van plan dit ontmantelingsproces in 2023 af te ronden, al is het volgens Schrama nog wel afwachten hoe de nieuwe eigenaar hierin staat. De ontmanteling moet al met al zo’n anderhalf miljoen euro kosten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Waddengebied
Friese gasvelden