Stroffelstiennen op Terschelling voor vermoorde Joodse eilanders Bennie, Judik en Saartje

Struikelstenen voor de slachtoffers van WO2. Op Terschelling zijn er drie gelegd in de Boomstraat waar de Joodse familie Pais woonde. Foto: Catrinus van der Veen

In West op Terschelling zijn op 4 mei drie ‘stolpersteine’ onthuld voor drie leden van de Joodse familie Pais die op het eiland hebben gewoond voordat ze in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en omgebracht.

In de Boomstraat van West-Terschelling plaatste wethouder Sietze Haringa samen met Gea van Essen van cultuurhistorische vereniging Schylge myn Lântse en initiatiefneemster Hilde van Dieren op de dag van dodenherdenking drie ‘stolpersteine’.

De messing steentjes zijn een eerbetoon aan de vermoorde Joodse eilanders Bennie, Saartje en Judik. Slachtoffers van het nationaal-socialisme die hier hebben gewoond voordat ze in de Tweede Wereldoorlog werden afgevoerd naar vernietigingskampen en daar werden omgebracht.

Hilde van Dieren vroeg de gemeente of er voor het gezin Pais, de enige Joodse familie die in de oorlogsperiode op Terschelling woonde, ook struikelstenen gelegd kunnen worden, zodat ze niet worden vergeten.

Oma, dochter, kleinzoon

Het gezin bestond uit oma Judik Spijer, haar dochter Sara (Saartje) Pais en de op Terschelling geboren kleinzoon Benjamin Jacob Krönstein, Bennie Pais genoemd. Op last van de bezetter werden zij op 25 augustus 1942 gedwongen Terschelling te verlaten en op een door de Nazi’s aangewezen Amsterdamse locatie te gaan wonen. Zo waren ze eenvoudig te traceren voor verdere deportatie.

Sara stierf nog geen jaar later op 28 maart 1943 in Amsterdam, nog voor haar moeder en zoon gedeporteerd werden. Judik werd naar Sobibor gebracht en daar vermoord op 21 mei 1943. Bennie ging naar Auschwitz en werd daar op 31 maart 1944 vermoord, nog geen 22 jaar oud.

Stenen over heel Europa

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen of stroffelstiennen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor o.a. de slachtoffers van het nationaalsocialisme. De struikelstenen herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten bij het huis vanwaar zij zijn verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord zijn gedreven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Tweede Wereldoorlog