Strijd om bedrijfswoning bij pluktuin op Terschelling: ‘Zeewierzeep pluk je niet uit een zelfpluktuin’

Vanaf 1 april kunnen mensen bij de minibiebs terecht om een zakje bijvriendelijk bloemenzaad afhalen. Foto: IVN-KNNV

Stichting Ons Schellingerland (SOS) is nog steeds verre van overtuigd dat de gemeente Terschelling op juiste gronden een bedrijfswoning toe wil staan bij ‘Zelfpluktuin Groenhof’, bleek vandaag bij de Raad van State.
Lees meer over
Terschelling

Want SOS gelooft er geen snars van dat de familie S. Obendorfer nu opeens een volwaardig inkomen krijgt uit de opbrengst van geplukte groente, kruiden en bloemen op iets meer dan een hectare. Bovendien is de zelfpluktuin maar twee à drie maanden per jaar open.

Bedrijfsplan

Anderhalf jaar geleden twijfelde de Raad van State ook aan de noodzaak van een bedrijfswoning bij een zelfpluktuin. Terschelling en Obendorfer wilden toen het bedrijfsplan niet overleggen. De Raad gaf de gemeente Terschelling toen de kans om met een betere onderbouwing voor de noodzaak van een bedrijfswoning voor de familie Obendorfer te komen. Uiteindelijk kwam het bedrijfsplan op de tafels van rechter en staatsraad Ben Schueler en SOS-advocaat Jan-Willem Spanjer terecht. Schueler vroeg aan Spanjer of hij op basis van het bedrijfsplan nu wel een noodzaak ziet voor een bedrijfswoning.

Dat zag hij niet: ,,Ik kan met niet voorstellen dat je louter en alleen van een zelfpluktuin een omzet van 75.000 euro kan halen. Dat kan alleen door producten te verkopen die niet zelf geplukt zijn, zoals de cranberryproducten en zeewierzeep. Bij mijn weten groeit zeewier in zee en niet in de zelfpluktuin.” Volgens Obendorfer maken ze de zeep wel degelijk zelf door bloemen en kruiden uit de tuin toe te voegen. Staatsraad Schueler las het Terschellingse bestemmingsplan er nog eens op na en stelde vast dat detailhandel verboden is behoudens producten die zijn geplukt of geoogst in de zelfpluktuin zelf.

Zelfpluktruc

Spanjer en de SOS verdenken Obendorfer er nog steeds van met een zelfpluktruc een gewone woning te willen bouwen in het buitengebied. Dat zou niet nodig zijn, omdat Obendorfer nu al niet zover van de zelfpluktuin woont en makkelijk via camera’s en apps toezicht kan houden. Obendorfer en de gemeentewoordvoerster ontkenden met klem dat toezicht op afstand een optie is. Bij weersextremen, plagen en ziektes is het van belang dat je er bovenop zit, zei de gemeentewoordvoerster.

De Raad van State gaat het bedrijfsplan van Obendorfer en de bezwaren van SOS nog eens op een rijtje zetten en doet binnen enkele weken uitspraak.

Nieuws

menu