Rechter blokkeert festival Eilân vanwege gebrekkige vergunning

Het duinmeertje van Hee. Foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

De rechter heeft opnieuw een streep gezet door festival Eilân op Terschelling. Daarmee is de eerste editie, die donderdag van start zou gaan, vrijwel zeker van de baan.
Lees meer over
Terschelling

De dag begon vrijdag hoopvol voor organisatie en kaarthouders van het festival voor elektronische livemuziek en alternatieve pop. Het college van Terschelling had namelijk donderdagavond laat besloten een omgevingsvergunning te verlenen.

Volgens burgemeester en wethouders waren de belangrijkste bezwaren, die vorige week nog tot een schorsing van de evenementenvergunning hadden geleid, weggenomen. Zo was een podium dat oorspronkelijk in een Natura2000-gebied was ingetekend, verplaatst naar een plek daarbuiten.

Het duurde echter niet lang voordat Stichting Ons Schellingerland een verzoek om een voorlopige voorziening indiende bij de rechtbank. Ondanks de aanpassingen zou het festival nog steeds op meerdere manieren schadelijk zijn voor de omringende natuur.

Gevolgen voor strikt beschermde soorten niet uit te sluiten

Voorzieningenrechter Fred Bruinenberg liet vrijdagavond rond negen uur zijn uitspraak publiceren. Hij wond er geen doekjes om en stelde dat aan de verleende omgevingsvergunning de nodige gebreken kleven.

Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of de stikstofuitstoot van het festival sterke negatieve effecten heeft op het nabije Natura2000-gebied ‘Duinen Terschelling’.

De rechter vindt ook dat de gemeente niet duidelijk maakt waarom een ‘betrekkelijk grootschalig’ festival op de betreffende locatie - bij het duinmeertje van Hee - passend zou zijn. Er zijn meer dan 5000 kaarten verkocht.

Burgemeester noemt uitspraak teleurstellend

Verder zijn ‘significante negatieve gevolgen’ voor strikt beschermde soorten in het Natura2000-gebied niet uit te sluiten op basis van de beschikbare informatie, aldus de rechter. Het verplaatsen van een podium dat in het Natura2000-gebied zou komen naar een aangrenzende locatie betekent nog niet dat er geen soorten verstoord worden, zo staat in de uitspraak.

Burgemeester Bert Wassink van Terschelling noemt de uitspraak in een eerste reactie teleurstellend. ,,We hebben het besluit om de vergunning te verlenen vol overtuiging genomen.’’ Hij blijft erbij dat de gemeente goed werk geleverd heeft en is dan ook niet bang voor een eventuele schadeclaim.

Voorzitter Henk Hees van Stichting Ons Schellingerland is blij met het oordeel van de rechter. ,,Het blijkt maar weer hoe slecht alles voorbereid is. Het is natuurlijk wel droevig dat zoveel mensen teleurgesteld worden. Maar ik hoop dat er lering uit getrokken wordt.’’

Organisator Daniël van Drunen was vrijdagavond niet bereikbaar.


Nieuws

menu