Poepmonsters verklapten vorige week al dat er corona was op Terschelling

FOTO ARCHIEF

Het rioolwater op Terschelling verklapte al op 6 augustus dat op het eiland sprake was van coronabesmettingen.
Lees meer over
Terschelling

Onderzoekers troffen die dag ,,een signaal’’ aan in het afvalwater. Dat was voor het eerst in drie weken. Dinsdag, vijf dagen later, werd bekend dat minstens twee gasten van camping Appelhof positief zijn getest.

Terschelling draait mee in een landelijk rioolwateronderzoek van instituut KWR . Sinds eind februari meten onderzoekers de concentratie erfelijk materiaal van het coronavirus dat in het rioolwater zit. Dat gebeurt op negen plekken; Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Tilburg, Den Haag, Apeldoorn, Schiphol, Franeker en Terschelling.

Voordat mensen daadwerkelijk ziek worden scheiden ze al virusdeeltjes uit via hun poep. De KWR-cijfers geven de mate van verspreiding aan. Pieken en dalen worden in de regel één tot twee weken eerder zichtbaar dan de registraties van besmette personen bij de GGD’s.

Franeker daalt licht

Op Terschelling waren eerdere weken geen concentraties van het coronavirus meetbaar. In Franeker werd de voorgaande week een klein signaal opgepikt ,,maar over de afgelopen vier weken is de trend een lichte daling’’.

De gemeten hoeveelheden op beide Friese plekken zijn te klein om er getallen aan te hangen. Dat geldt ook voor Amersfoort en Apeldoorn. Ook hier liggen de cijfers onder de zogenoemde aantoonbaarheidsgrens.

Anders is dat in de grote steden. In Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg werd op 6 augustus een toename zichtbaar. Dat betekent dat de golf nieuwe besmettingen hier nog wel even zal aanhouden.

De gegevens worden opgenomen in het corona-dashboard van de overheid. De RIVM breidt het aantal meetpunten in het riool geleidelijk uit naar 300 deze maand.

Nieuws

menu