Oerolgangers op deze non-Oerol: 'Ik kan niet wachten tot volgend jaar'

Waar zijn de bezoekers die anders naar Oerol waren gekomen? Sommigen zijn er wel, en ze hebben het relaxter dan andere jaren. Maar het jeukt toch.

Benthe Weeda, 18 jaar oud en al 19 jaar Oerolganger.

Benthe Weeda, 18 jaar oud en al 19 jaar Oerolganger. FOTO NEEKE SMIT

Normaal zet rederij Doeksen zo’n 44.000 passagiers over in de Oerol-periode, voor dit jaar ligt de schatting op nog altijd 17.000. Vaak mensen die hun onderkomen toch maar niet geannuleerd hebben (als dat al kon) en gewoon naar Terschelling trokken. ,,Ik maak mijn eigen Oerol wel”, hoor je nogal eens, opvallend vaak van mensen met een ‘Ik mis Oerol’-T-shirt.

Die zijn te koop op het VVV-kantoor in West-Terschelling, dat dit jaar de officiële merchandise voor Oerol doet. Ze gaan vlot over de toonbank. ,,Gisteren heb ik een paar grote dozen opgehaald”, zegt VVV-directeur Michel Aaldering. ,,Die zijn nu al bijna weg.” Wandel- en fietsroutes doen het een stuk beter dan andere jaren in de Oeroltijd. De ‘warmebillenmatjes’, in normale Oerolseizoenen doorgaans een hit wegens de vele voorstellingen op soms kille locaties, heeft Aaldering dit jaar maar uit het assortiment gelaten.

Verschillende geluiden

Maria Bos uit Putten bevalt het wel, zo. ,,Het is overal vrij rustig, maar toch druk genoeg”, zegt ze. Carolina Daalder uit Amsterdam (,,maar mijn familie komt van Texel”) vindt het ook wel best zo. ,,Ik kom hier al achttien, negentien jaar, en in die jaren heb ik hier een vriendenkring opgebouwd. Daar heb ik nu meer tijd voor.”

René de Graaf uit Groningen ziet het ook zo. ,,Lekker veel wandelen, uitgebreider lunchen, langer blijven zitten, een extra lekker wijntje. Dat gun ik de horeca ook wel. Maar toch mis ik al die theatervoorstellingen en hun dynamiek.”

Zulke geluiden hoort Aaldering continu van zijn klandizie. ,,Dat gejaag op de fiets hebben ze nu niet, dat vinden ze superrelaxt. Ik denk dat ze in de toekomst anders met Oerol om zullen gaan. Veel mensen die alleen voor Oerol kwamen, ontdekken dat er nog heel veel meer is hier. Dan komen ze misschien ook buiten Oerol om nog een keer. Dat is dan weer de winst van deze hele situatie.”

Hij pleit er bij de Oerol-organisatie zelfs voor ,,om rustmomenten in te bouwen, rustplekken. Dat mensen gewoon even ergens gaan zitten, zonder dat er iets moet.”

Benthe Weeda uit Maarssen vindt het anders maar niks, deze non-Oerol. ,,Saai!” Ze is 18 maar komt er al 19 jaar, de eerste keer nog in de buik van haar moeder. Nu zit ze met haar ouders en drie vriendinnen in een huisje. ,,Het is toch een traditie. Ik wist niet wat me overkwam, toen we van de boot kwamen. Dan gaan we maar naar het strand, of langs winkeltjes lopen. Ik mis het heel erg, ik kan niet wachten tot volgend jaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Oerol
Instagram