Nieuwe zoekactie op Wadden naar Riemer (12) die vermist raakte bij bootongeluk Terschelling

Garnalenkotter voor de kust op de Waddenzee.

Garnalenkotter voor de kust op de Waddenzee. Foto: SIEP VAN LINGEN

Op de Wadden is woensdagavond een zoekactie gestart naar de 12-jarige Riemer, die vermist raakte bij een aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot in oktober, in het Schuitengat bij Terschelling.
Lees meer over
Terschelling
Ameland
Schiermonnikoog
Vlieland

Search and Rescue Nederland (SAR) is de initiatiefnemer van de actie. Dat is een non-profitorganisatie die zich inzet om vermiste personen op te sporen. Strandjutters op alle Friese Waddeneilanden, garnalenkotters uit heel Nederland, MarineService Veltman en eilanders met Landcruisers zoeken mee naar de vermiste Riemer (12), legt woordvoerder Pascal Jonkers uit.

„De kotters zijn vanaf december al bezig met zoeken naar de jongen.” Wanneer ze langs de Waddeneilanden varen gebruiken ze speciale zeefnetten. Minutieus controleren de vissers vervolgens hun netten om iets van Riemer te vinden, zegt Jonkers.

De strandjutters en eilanders zijn nu ook aangehaakt. Sinds woensdagavond zijn ze aan het zoeken op de Waddeneilanden. ,,Een welkome aanvulling.” De jutters lopen twee keer per dag de stranden af. MarineService Veltman is al langer partner bij de zoekactie.

Bankje blijft leeg

Directe aanleiding voor de breed opgezette zoekactie is een kerstmarkt op de school van Riemer. ,,Daar is geld opgehaald en dat gaan ze verdelen over goede doelen. SAR is daar een van.” In een gesprek met de organisatie, vertelde de rector van de school dat het bankje van Riemer altijd leeg zou blijven, dat er nooit een ander kind op komt te zitten, aldus de SAR-woordvoerder. „Dat greep ons heel erg aan.”

De 12-jarige Riemer kwam bij de aanvaring in het Schuitengat bij Terschelling om het leven. Ook drie anderen stierven bij het ongeval. De 49-jarige Gosé de Vries uit Tjalleberd was eerst ook vermist, maar zijn lichaam werd op 6 november op het Groene Strand bij West-Terschelling gevonden.