Na bijna 70 jaar krijgt anonieme dode op Terschelling een naam

Op 31 januari onthulden nabestaanden de naam op de grafsteen van Andries Penning (29) uit Vlaardingen. Maandag heeft een anonieme dode in een graf in West-Terschelling opnieuw een naam gekregen.

Opnieuw heeft een anonieme dode in een graf in West-Terschelling een naam gekregen. DNA-onderzoek wees uit dat Johannes Garstenveld uit Den Helder daar al 67 jaar rust.
Lees meer over
Terschelling

Garstenveld (30) was stuurman op de kustvaarder Westland. Dit schip verging in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 boven Terschelling. Verschillende familieleden hadden DNA afgestaan om de identiteit vast te kunnen stellen. Zowel de kinderen van de broers als de zoon van zijn zus lieten weefsel afnemen. Zo kwam het tot een 100 procent match.

Boschplaat

Het lichaam van Garstenveld spoelde op 6 mei 1953 aan op de Boschplaat op Terschelling. Op 7 mei werd het ter aarde besteld op de begraafplaats aan de Longway in West-Terschelling. Het kwam in graf 01.

Lees ook | Arij kan na 67 jaar bloemetje op graf van vader leggen

Enkele weken later, op 30 mei 1953, werd er weer een lichaam aangetroffen in het natuurgebied. Het lag een strandpaal verder dan de stoffelijke resten die eerder die maand waren geborgen. Dit lichaam werd in graf 02 gelegd. In september vorig jaar bleek dat hier Andries Penning (29) uit Vlaardingen rustte. Zijn zoon, die twee jaar oud was toen zijn vader vermist raakte, had DNA-materiaal afgestaan. Op 31 januari onthulden zijn nabestaanden de naam op de grafsteen.

DNA-onderzoek

Na deze match besloot de familie van Garstenveld mee te werken aan een DNA-onderzoek.

In 2011 openden de landelijke eenheid van de politie en het Nederlands Forensich Instituut alle graven met onbekende doden vanaf 1953. Dit om DNA-profielen vast te stellen. Die zijn opgeslagen in de databank vermiste personen om de lichamen ooit te kunnen identificeren.

Lees ook |  Derde 'onbekende' dode op Terschelling geïdentificeerd
 

Nieuws

menu