Lifeguards redden zwemmers en hun post werd ondergeplast

Wegens gevaarlijke stromingen hebben KNRM-lifeguards op Terschelling afgelopen zomer vaker de gele vlag moeten hijsen dan gewoonlijk.

Een lifeguard van de KNRM. Foto KNRM

Een lifeguard van de KNRM. Foto KNRM

De gele vlag staat voor ‘gevaarlijk zwemmen’ en badgasten krijgen dan het advies om hooguit tot de knieën het water in te gaan. In de evaluatie van het voorbije seizoen schrijft de KNRM dat afgelopen zomer op veel dagen sterke stromingen ontstonden. Dit kwam door de combinatie van wind en getij.

Op Terschelling ging de gele vlag 50 keer in top, terwijl dat vorig jaar 29 keer nodig was en het jaar daarvoor 36 keer. Op de andere Friese Waddeneilanden was er wat dit betreft geen noemenswaardig verschil met voorgaande jaren.

Vaker arts nodig

Op Terschelling werd ook de rode vlag (zwemmen verboden) vaker gehesen dan voorheen, wat te maken had met het terugschroeven van de bezetting. Tijdens reddingen waren soms alle lifeguards nodig en was de post onbemensd. De gemeente heeft inmiddels geld toegezegd voor een extra, flexibel inzetbare lifeguard.

De KNRM zag een toename van het aantal ‘grote EHBO-gevallen’ op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Hiermee worden incidenten bedoeld waarbij de hulp van een arts, ambulance of traumahelikopter nodig is. Mogelijk is er een verband met het aantal keren dat de gele vlag gehesen moest worden, aldus de KNRM.

Muien

Vooral door verdrinkingsgevallen aan de Hollandse kust ontstond er afgelopen zomer veel aandacht voor de gevaren van muien. Ameland kreeg op 11 juli te maken met de verdrinking - ook door een mui - van een veertienjarig meisje uit Duitsland, maar dit gebeurde ’s avonds laat, toen de lifeguardpost niet in functie was. Strandwachten hielpen wel mee met de zoektocht, wat veel indruk op hen maakte.

Tijdens de diensten vielen er geen dodelijke slachtoffers te betreuren. De lifeguards kwamen zo’n 900 keer in actie voor kleinere en grotere EHBO-gevallen en verrichtten in totaal 19 reddingsacties.

Glas en plas tegen de lifeguard-post op Vlieland

Het was deze zomer druk op de stranden van de Waddeneilanden, omdat veel mensen vanwege de coronacrisis in eigen land op vakantie gingen. Maar doordat de beddencapaciteit van de eilanden haar grenzen kent, was de drukte te vergelijken met 2018, aldus de KNRM.

Toch plaatste corona ook de strandwachten voor uitdagingen. Zo werd de theorie van de Beach Lifeguard-opleiding online aangeboden. Verder werden teams van lifeguards gesplitst over twee slaapaccommodaties, om te voorkomen dat de hele groep zou uitvallen bij een eventuele coronabesmetting. Er raakte de hele zomer overigens geen enkele strandwacht besmet.

Naast corona werden de strandwachten ook met andere vervelende zaken geconfronteerd. Zo werd op Ameland ’s nachts een fiets door de voorruit van een voertuig gegooid. Op Vlieland smeten vandalen zo’n twintig keer glas tegen de lifeguard-post kapot. Meerdere keren werden rolluiken vernield en bijna elke nacht werd de post ondergeplast.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling