Jongeren besmet met corona op camping Appelhof: 'Verplichte quarantaine is consequentie van ons eigen gedrag', zegt viroloog Bert Niesters

Hoewel de kans kleiner is, raken mensen ook met corona besmet in de buitenlucht. Dat zei viroloog Bert Niesters donderdag in DVHN Live, toen hij onder meer inging op de besmettingen onder jongeren op camping Appelhof op Terschelling. ,,Een verplichte quarantaine is een consequentie van ons eigen gedrag.”
Lees meer over
Terschelling

Twee jongeren uit Noord-Holland die afgelopen week op camping Appelhof op Terschelling verbleven, zijn bij thuiskomst positief getest op corona, bleek donderdag . Hoewel Niesters - hoogleraar medische microbiologie aan het UMCG - onderstreept dat de meeste besmettingen met corona binnen plaatsvinden, hamert hij op de risico’s die ook in de buitenlucht bestaan.

,,De kans is kleiner, maar zeker niet nul. Sommige mensen die klachten hebben, lijken te denken: ach, ik kan wel de straat op of zonder problemen naar een barbecue bij vrienden in de tuin. Maar ook buiten kun je mensen besmetten en ben je dus een gevaar voor anderen. Blijf bij klachten alsjeblieft thuis en laat je testen. Jij bent misschien klaar met het virus, maar het virus is nog lang niet klaar met ons. Dat is de trieste boodschap.”

Hoe hij tegenover verplichte quarantaine staat? ,,Het is een consequentie van ons eigen gedrag. Je doet het niet voor jezelf, maar ook voor je naasten, familie en eigenlijk iedereen.”

Niesters vervolgt: ,,Het is gelukkig een minderheid die ondanks een besmetting toch gaat werken of met mensen afspreekt. Maar zij zijn wel degenen die de vuurtjes veroorzaken. Die moeten we stoppen, want anders belanden we opnieuw in de situatie van dit voorjaar, toen de ziekenhuizen en ic’s vol lagen met coronapatiënten.”

‘Medische mondkapjes werden overal weggekaapt’

De viroloog uit Zeegse stelde in het voorjaar dat mondkapjes slechts ‘schijnveiligheid’ boden. Niesters is op dat punt enigszins van mening veranderd. ,,Er was toen ook een ander probleem. We hadden in het begin van de uitbraak niet genoeg medische mondkapjes. Voor de mensen die coronapatiënten moesten behandelen, was er een tekort. Zoals er aan alles een tekort was.”

,,Nu is de afspraak: mondkapjes zijn verplicht in bepaalde gebieden. Maar als je ze draagt, moet je ze wel regelmatig wassen of verwisselen. Het gaat erom dat je kleine druppeltjes niet verspreidt. Je moet naast het mondkapje nog steeds de anderhalve meter in stand houden. En: zit vooral niet constant aan je gezicht en het mondkapje. Daar sta ik achter. Ik ben dus iets genuanceerder dan in het voorjaar, maar toen was ook de gedachte: het tekort aan medische mondkapjes moest niet nóg groter worden. Ze werden werkelijk overal weggekaapt.”

Nieuws

Meest gelezen