Geschiedschrijver Pieter Breuker rekent af met mythe: 'Terschelling was ook voor de oorlog al een populaire bestemming'

Badgasten en toeristen kwamen voor de Tweede Wereldoorlog in grotere getalen naar Terschelling dan altijd wordt beweerd. Geschiedschrijver Pieter Breuker rekent in zijn nieuwste boek Op naar Terschelling! af met een hardnekkig misverstand.

De aan Terschelling verknochte Hagenaar Albert Carel August Eschauzier rijdt op een ingekleurde ansichtkaart (van fotograaf Dirk Hendrik Duijf) in 1912 over de weg die hij zelf deels heeft gefinancierd.

De aan Terschelling verknochte Hagenaar Albert Carel August Eschauzier rijdt op een ingekleurde ansichtkaart (van fotograaf Dirk Hendrik Duijf) in 1912 over de weg die hij zelf deels heeft gefinancierd. Illustratie: Uitgeverij Louise

Lees meer over
Terschelling

,,In de tweede helft van de jaren dertig kwamen er ieder jaar 10.000 tot 15.000 toeristen naar Terschelling. Nu klinkt dat misschien als niet zoveel, maar je moet dat in perspectief zien. De Terschellingers waren eeuwenlang nauwelijks gewend aan vreemdelingen. Tot 1900 kwam er geen kip naar Terschelling, alleen enkele pioniers als biologen en kunstenaars.”