GGD-arts over weigeren Appelhof-gasten: 'Jongeren zonder klachten mogen zich vrij bewegen'

Een weggegooid bandje op Terschelling.

Eigenaar van camping Appelhof op Terschelling Geert van Dieren windt zich op over het feit dat jongeren met een polsbandje van de camping op sommige plekken op het eiland niet meer worden binnengelaten. Op de camping heeft hij een briefje opgehangen waarin hij de jongeren adviseert het bandje af te doen. 'Mocht men dan wel vragen wat jullie verblijfplaats is dan kun je zeggen dat je een huisje huurt', staat erop.
Lees meer over
Terschelling

Lees ook | Eigenaar camping Appelhof: bandje lijkt wel een Jodenster dus doe maar af

Die actie van de camping-eigenaar wordt op social media met wisselende reacties ontvangen. Sommigen hebben wel begrip voor de suggestie. Ook zijn er die er schande van spreken.

Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij GGD Fryslân, zegt dat hij de ergernis bij de camping-eigenaar wel kan invoelen: ,,Ik kan me voorstellen dat dit briefje een gevolg is van het feit dat jongeren zijn geweerd elders op het eiland. Ik denk dat we moeten vaststellen: we hebben één positief geval gevonden, gelukkig valt dat dus heel erg mee'', zei Hofstra bij Omrop Fryslân in de uitzending.

,,Maar sowieso is het zo: jongeren zonder klachten mogen zich natuurlijk net als iedere Nederlander elders overal naar toe bewegen. Die mogen ook de kroeg in. Als ze dan geweerd worden omdat ze een bandje om hebben of zeggen van de camping te komen, dan is het niet zoals we dat met elkaar hebben afgesproken.''

Volgens Hofstra zijn de campinggasten zelf verantwoordlijk voor wat ze verstandig achten en wat niet. ,,Het is terecht dat we deze jongeren dezelfde verantwoordelijkheid geven als iedere burger in Nederland. Ik snap dat de beeldvorming wat raar is, maar het zit 'm ook aan de andere kant: als ze geen klachten hebben, mogen ze gewoon overal naar toe."

Camping maandag dicht

Camping Appelhof moet maandag om 12.00 uur de deuren sluiten, omdat er jongeren op de camping hebben gezeten die na thuiskomst positief zijn getest op het coronavirus. Het ging om acht jongeren.

De afgelopen dagen zijn zo'n vijfhonderd mensen daar getest op het coronavirus. Dat heeft tot nu toe één nieuw geval aan het licht gebracht. Het is niet bekend of dit ook een campinggast was. Zaterdag worden opnieuw mensen getest. Er staan volgens Van Dieren nog ongeveer 300 jongeren op de camping. De uitslagen van hun testen zijn nog niet bekend.

Nieuws

menu