GGD: Feestjes oorzaak stijging besmettingen in Friesland, uitbraak onder Terschellinger jongvolwassenen

De Brandaris op Terschelling. FOTO PIXABAY

Feestjes tijdens de jaarwisseling zijn er de oorzaak van dat het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Friesland de afgelopen week niet is afgenomen. Een van die feestjes zorgde op Terschelling voor een uitbraak onder 16 jongeren.
Lees meer over
Terschelling

Dat stelt GGD Fryslân in haar weekoverzicht. Het aantal positieve gevallen nam ten opzichte van de voorgaande week licht toe, tot 1696. Bijna een kwart betreft jongvolwassenen tussen achttien en dertig jaar. In deze leeftijdscategorie steeg het aantal besmettingen met ruim een derde.

16 jonge eilanders

Afgelopen week testten 41 inwoners van Terschelling positief op het coronavirus. Het overgrote deel is in de leeftijd van 18 tot dertig jaar, zegt GGD-woordvoerder Marcel de Jong.

De groep is ergens rond de jaarwisseling na werktijd bij elkaar gekomen, weet burgemeester Caroline van de Pol. Het ging om een groep van 16 jonge eilanders, waarvan er op dat moment eentje besmet was met het virus. ,,Ze hebben daarbij geen afstand gehouden, en toen is de rest besmet geraakt.’’

Van de Pol is blij dat de groep vervolgens direct op Terschelling in quarantaine gegaan is. ,,Ze zijn niet van het eiland af geweest.’’ Of deze uitbraak daarmee ook tot het eiland beperkt is gebleven kan Van de Pol niet met zekerheid zeggen.

Lange rijen bij de huisarts

Ze baalt van de hoge plek van het eiland op de weeklijstjes. ,,Ik sta liever bovenaan andere lijstjes.’’ De afgelopen dagen stonden er lange rijen bij de eilander huisartsen van mensen die getest wilden worden.

Het lijkt er vooralsnog op dat verzorgingshuis De Stilen nog altijd vrij van het virus is. Één afdeling was even gesloten, maar er zijn tot op heden geen nieuwe besmettingen gemeld. ,,Ik heb vandaag gehoord dat geen van de bewoners positief getest is’’, zegt Van de Pol.

Lees ook: Coronabesmettingen nemen licht toe in Friesland

Nieuws

menu