Even alle hens aan dek bij Doeksen: groot deel bemanning moet tóch werken op vrije dagen door veel quarantainegevallen

De Willem Barentsz aan de veertbootkade in Harlingen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het is de komende dagen even alle hens aan dek bij Rederij Doeksen. Door een aantal coronabesmettingen zit een groot deel van de bemanning in quarantaine, dus moet ook personeel dat anders vrij was geweest nu werken.
Lees meer over
Terschelling
Harlingen
Vlieland

„Plezierig is anders natuurlijk”, zegt directeur Dirk Spoor over de krappe bezetting. „En hartstikke onhandig, want je kan niet met een mannetje minder varen, je hebt echt een volledige bezetting nodig.”

Dus werden ook bemanningsleden die anders vrij waren geweest ‘teruggehaald’ en ingezet. Dat is niet voor het eerst, want er zijn gedurende het jaar - net als bij veel andere bedrijven - regelmatig coronabesmettingen geweest. Dit is de eerste keer dat het om een handjevol gaat, „een stuk of drie, vier”, schat Spoor. Dat zorgt voor veel quarantainegevallen, collega’s die moeten wachten tot ze een test kunnen doen.

Dienstregeling hoeft niet aangepast te worden

Maar ze redden het en de dienstregeling hoeft vooralsnog niet aangepast te worden. „Met dank aan veel mensen die nu overuren maken natuurlijk’’, aldus Spoor. Het lijkt er niet op dat de besmette collega’s het virus aan elkaar hebben doorgegeven. „Er zitten twee collega’s met dezelfde functie tussen, die lossen elkaar af en werken dus nooit tegelijk.”

Ook voor passagiers op de boot is er vrijwel geen kans geweest op een coronabesmetting door de bemanningsleden. „Ze zijn eigenlijk nooit langer dan een paar minuten bij hen in de buurt, die kans is dus heel klein.”

Ondertussen kijkt Spoor al vooruit naar de toekomst, met hopelijk veel gevaccineerde medewerkers in het verschiet. Veel bemanningsleden wonen op de eilanden en komen eerder in aanmerking voor een coronavaccinatie. „Voor de besmette medewerkers - allemaal eilanders - is dat nu wel extra zuur, met de ‘finish’ in zicht”, merkt de Doeksen-directeur op.

Nieuws

Meest gelezen