Deze lifeguards op Terschelling houden strandgangers in de gaten: 'Mensen onderschatten de kracht van de zee'

De KNRM-lifeguards op Terschelling zagen deze week toe op de veiligheid van duizenden badgasten. ,,Ouders denken soms te makkelijk over het gevaar van de zee.”
Lees meer over
Terschelling

Op het strand bij Paal 8 bij West aan Zee staat vaak een aangenaam briesje, maar ook hier was het voor strandgangers nodig om af en toe de verkoeling van de zee te zoeken. Na een bloedhete week met meerdere berichten over reddingsacties en verdrinkingen in zee zou je denken dat de strandwachten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij op Terschelling de drukste week ooit achter de rug hebben.

,,Dat valt juist wel mee”, zegt lifeguard Jelte Jansen (25) uit Deventer. ,,Als de wind op het vasteland aflandig staat, is dat voor ons juist gunstig. We zijn deze week het drukst geweest met pleisters plakken en kinderen helpen hun ouders te zoeken.”

De zee is anders dan een zwembad

Toch moesten de lifeguards nog regelmatig op hun fluitje blazen om zwemmers te waarschuwen. ,,Mensen blijven de kracht van de zee onderschatten. Ook ouders denken er soms te gemakkelijk over. Je kind kan een zwemdiploma hebben, maar de zee is anders dan een zwembad.”

De strandwachten merken dat toeristen meer op hun hoede zijn sinds de recente verdrinkingen in onder meer Julianadorp , Zandvoort en op Ameland . ,,Mensen vragen de laatste tijd veel vaker waar de zandbanken en de muien zijn”, zegt strandwacht Julia Ravensbergen (21). ,,Dan leggen we dat uit. Tussen het zwemmersgebied zijn vaak geen muien. Daar kunnen de mensen veilig zwemmen.”

Hoe kun je veilig zwemmen in zee?

Lifeguard Myrthe de Bruin (22) weet wel waar strandgangers op moeten letten om veilig in zee te kunnen zwemmen. ,,Blijf op heuphoogte. Als je echt wil zwemmen, kan je beter langs de kust zwemmen dan ver de zee in. Vooral als het net vloed wordt.”

Niet wachten op Rutte

De strandbewakers kregen deze week nog een bliksembezoek van premier Mark Rutte, die een korte vakantie vierde op het eiland. ,,Hij was er nog maar net toen iemand in zee zijn schouder uit de kom had”, vertelt Jansen. ,,Zo zie je maar. Als we echt in actie moeten komen, zal zelfs de minister-president op ons moeten wachten.”

Nieuws

menu