Boete voor Terschellinger die hoofd van politieman op nazi-uniform photoshopte

Rechtbank Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Hij was kwaad en gefrustreerd en daarom had een inwoner van West-Terschelling (41) begin vorig jaar het hoofd van een Terschellinger politieman geplakt op een manspersoon in een SS-uniform. De foto werd naar een vriend geappt en al gauw verder verspreid.
Lees meer over
Terschelling

Het was een kwestie van tijd voor de politieman de foto zelf onder ogen kreeg. Dinsdag op de zitting van rechter Remco Jan Maring zei hij dat hij zich „diep en diep gekwetst” had gevoeld door de knip-en-plakactie van zijn eilandgenoot. De gemanipuleerde afbeelding had niet alleen diepe impact op hemzelf gehad, ook zijn gezin was erdoor geraakt.

De verdachte had de foto op zijn eigen mobiel in elkaar geknutseld. Hij was boos omdat er een inval in zijn bedrijf was geweest. De bewerkte afbeelding had hij vervolgens naar een kennis gestuurd. En die had de foto weer met anderen gedeeld. Dat was volgens de man niet de bedoeling. „Ik was best wel kwaad dat hij hem had doorgestuurd.”

‘Ik wil best mijn excuses aanbieden’

Achteraf vond hij het vervelend dat de foto over het eiland was gegaan. „Ik wil best mijn excuses aanbieden”, zei hij. Een week voor de zitting had hij zich op het bureau gemeld. Hij en de betreffende agent hadden een gesprek gehad. Om de zaak echt tot een afronding te brengen, was volgens de verdachte wellicht de inbreng van een mediator nodig.

Volgens advocaat Oscar van Oorschot heeft een beperkt groepje mensen de foto onder ogen gekregen. Van Oorschot stelde dat zijn cliënt destijds even slecht in zijn vel zat. „Hij is uit de bocht gevlogen.” De rechter veroordeelde de man tot een boete van 450 euro. Maring rekende het de man extra zwaar aan dat hij een agent als doelwit had gekozen. „Dit kan niet, dit mag niet en dit moet zeker niet bij een agent in functie gebeuren.”

De eilander moet 650 euro smartengeld aan de politieman betalen. De woordvoerder van de agent zei op de zitting dat het smartengeld aan een goed doel zal worden geschonken.

Nieuws

menu