Bedrijfswoning bij zelfpluktuin op Terschelling noodzakelijk of kans op 'mooie woning in buitengebied'?

Stichting Ons Schellingerland vindt dat zowel de gemeente Terschelling als de familie Obendorfer op geen enkele wijze de noodzaak van een bedrijfswoning bij ‘Zelfpluktuin Groenhof’ heeft aangetoond.

FOTO ARCHIEF LC

FOTO ARCHIEF LC

Ook de Raad van State zette vrijdag tijdens een rechtszaak in Den Haag grote vraagtekens bij het bouwplan van de familie Obendorfer. Die woont nu nog achter de ouderlijke boerderij, 700 meter verderop.

De dochter, S. Obendorfer, zei in Den Haag dat de woning noodzakelijk is om dagelijks toezicht op de tuin te houden. Verder is er een loods nodig om de trekker en ander materiaal in op te slaan. Toch konden zowel Obendorfer als de gemeentewoordvoerster niet goed aan rechter en staatsraad Erik Minderhoud uitleggen waarom voor het toezicht per se een woning bij de zelfpluktuin nodig is, als je slechts op 700 meter afstand woont.

Toezicht houden met camera’s en mobiele telefoon

Volgens staatsraad Minderhoud is het tegenwoordig heel makkelijk om met camera’s en een mobiele telefoon toezicht te houden. ,,Maar als het bijvoorbeeld stormt en er waait van alles weg dan is het toch beter om er vlak bij te wonen”, zei Obendorfer. Waarop Minderhoud opmerkte dat de storm op 700 meter afstand net zo erg is en dat je daar op kan anticiperen.

Hoe dan ook geloven SOS-woordvoerder Jan Willem Spanjer en zijn medestanders dat het dochter Obendorfer en partner eerder te doen is om een mooie woning in het buitengebied te bouwen, dan om de zelfpluktuin levensvatbaar te maken. Spanjer benadrukte dat de gemeenteraad in het bestemmingsplan voor de zelfpluktuin slechts negen woorden besteedt aan de agrarische en economische noodzaak voor een bedrijfswoning plus loods. Daar leek de staatsraad het wel mee eens.

Volwaardig agrarisch bedrijf?

Minderhoud vond ook dat de onderbouwing van het plan heel erg mager is, ,,want de zelfpluktuin is nu al gesloten en gaat in juni weer open. Wat er in de tussentijd gebeurt is niet duidelijk. Ik denk dat het toch noodzakelijk is dat een onafhankelijke agrarische commissie eens moet kijken of het wel in een volwaardig agrarisch bedrijf is.” Spanjer van de SOS was het daar geheel mee eens. Volgens hem zal het heel moeilijk worden om de noodzaak van een bedrijfswoning aan te tonen.

Obendorfer werd tijdens de zitting bovendien overvallen door de mededeling van de staatsraad dat het bestemmingsplan alleen de verkoop van eigen geteelde producten toestaat. De SOS wees erop dat de zelfpluktuin grotendeels niet-zelfgeteelde cranberryproducten verkoopt. En dat mag dus niet.

De vraag is wat er dan overblijft van het zelfplukbedrijf. De kans is groot dat staatsraad Minderhoud de gemeente om een nadere onderbouwing vraagt en Obendorfer zal mogelijk alsnog een controleerbaar bedrijfsplan moeten opstellen. De uitspraak in de zaak volgt binnen enkele weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling