Twee personen omgekomen door aanvaring tussen snelboot Tiger en watertaxi op de Waddenzee bij Terschelling. Kind (12 jaar) en volwassen man nog vermist

Twee personen zijn omgekomen door een aanvaring tussen snelboot Tiger en watertaxi Stormloper op de Waddenzee bij Terschelling vrijdagochtend. Een 12-jarig kind en een ander persoon worden nog vermist. De grootschalige zoekactie naar overlevenden is vanochtend gestaakt. De KNRM heeft daarna nog een kleinschalige zoekactie gehouden, maar moest die ‘s avonds staken vanwege de duisternis.
Lees meer over
Terschelling

De aanvaring gebeurde vrijdagochtend om 07.12 uur in het Schuitengat op de Waddenzee. De Stormloper had zeven passagiers aan boord, de Tiger - inclusief bemanning - 27. De aanvaring vond ongeveer vier kilometer ten zuidwesten van West-Terschelling plaats.

Bij de aanvaring is opgeschaald naar GRIP 3 in verband met opvang en nazorg. Vier mensen werden direct uit het water gehaald door de KNRM. Ook een andere persoon werd uit het water gehaald. Dit was het eerste slachtoffer dat moest worden gereanimeerd. Daarna werd een ander slachtoffer, dat eerst nog vermist was, gereanimeerd. In beide gevallen was de reanimatie tevergeefs.

Eerst werd er uitgegaan van zeven opvarenden van de watertaxi, dit is later op basis van informatie van de schipper bijgesteld naar acht opvarenden. Zodoende wordt er sindsdien, naast het 12-jarige kind, ook gezocht naar een andere opvarende van de watertaxi.

De Stormloper, een watertaxi van zo’n dertien meter lang, is gezonken en werd vastgemaakt aan een boei in het Schuitengat. Met een speciaal schip is de watertaxi gelicht om ook in de watertaxi te zoeken naar de vermiste opvarenden, maar er werd niks gevonden. De KNRM voer met verschillende reddingboten naast elkaar op een lijn, om zo het wateroppervlak grondig te kunnen doorzoeken. Het zoekgebied werd mede bepaald door drijvende spullen in het water en werd door de stroming steeds groter, mede daarom is op een gegeven moment besloten te stoppen met deze zoekactie.

‘Behoorlijk paniek’

,,Het is behoorlijk paniek hier”, liet ooggetuige Sytse Schoustra vrijdagochtend vanaf Terschelling weten. ,,Er is onder meer brandweer en de ambulance aanwezig.”

Veerboot Tiger is drie kwartier na de aanvaring verder gevaren naar Harlingen. De opvarenden zijn daar opgevangen. Op de veerboot zijn geen gewonden gevallen, stelt een woordvoerder van rederij Doeksen. Wel liep de Tiger schade op door de botsing: er liep water in een van de rompen van het schip, dat net als een catamaran twee rompen heeft. „Maar het schip is zo ontworpen, met meerdere compartimenten, dat dit verder geen gevaar heeft opgeleverd”, aldus de woordvoerder. De sneldienstregeling op de lijnen tussen zowel Harlingen en Vlieland als Harlingen en Terschelling wordt nu uitgevoerd door de Koegelwieck.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een verkennend onderzoek naar de aanvaring. Over de oorzaak van de aanvaring is nog niets bekend. Wel is bekend dat beide schepen vlak voor de aanvaring mogelijk te hard hebben gevaren in het Schuitengat, waar een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur geldt.

In de raadzaal van de gemeente Harlingen vindt vrijdagmiddag om 16.00 uur een persconferentie plaats over de aanvaring tussen snelboot Tiger en watertaxi Stormloper vrijdagochtend op de Waddenzee.