Samen met

Zomeractiviteiten voor jong en oud in Fries Scheepvaart Museum

Klompzeilen. FOTO FREERK BOKMA

Tijdens de zomervakantie in het Fries Scheepvaart Museum wordt nieuw leven in oude zeiltradities geblazen. Zo kunnen gezinnen met kinderen komen oefenen met klompzeilen. En zijn oude foto’s van het skûtsjesilen een inspiratiebron voor nieuwe kunstfotografie en kunnen gezinnen er speurtochten houden.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Vroeger maakten kinderen van een oude klomp een bootje om mee te spelen. Zo leerden ze al een beetje zeilen. Ook nu worden er nog wel eens kampioenschappen klompzeilen georganiseerd, zoals begin juli in Gaastmeer. In de zomervakantie kun je in de museumvijver van het Fries Scheepvaart Museum zelf een wedstrijdje houden. De klompbootjes zijn al helemaal klaargemaakt, je hoeft ze alleen maar te water te laten. Zoek de juiste windvlaag (of help een beetje door te blazen) en kijk welke klomp het snelst gaat.

Ook is in de zomervakantie nog de foto-expositie ‘Windstil’ te zien. Hierin zie je zwart-wit foto’s, die Ger Dijs in de jaren 60, 70 en 80 maakte tijdens de wedstrijden van het SKS Skûtsjesilen. Heleen Haijtema liet zich inspireren door deze beelden, waarin de schippers en hun bemanning eigenlijk steeds op zoek zijn naar de wind. In spannende installaties in de natuur bootste Haijtema de vorm van het zeil na. Die fotografeerde ze op windstille momenten. Het resultaat is een verrassende mix van oud en nieuw, herkenning en vervreemding, kunst en traditie.

Het FSM heeft ook een heus ‘kindermuseum’, waar je met een kraskaart op zoek gaat naar de letters van het Scheeps-ABZee, test of je sterk genoeg bent om een skûtsje te trekken of één van de digitale games kunt spelen over scheepvaart. Of dwaal door de permanente tentoonstelling, met verhalen over de scheepvaart in Friesland en de historie van Sneek. Met de gratis audiotour spreken ze nog meer tot de verbeelding. Ook zijn er speurtochten voor gezinnen, met zeemeerminnen en piraten, een stickertour, Vikingroute of schatzoeken.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu