Samen met

Verdriet bij nabestaanden: meerdere vervelende diefstallen vanaf Algemene Begraafplaats in Sneek

Zomaar een mooi graf met mooie bloemen op de Algemene Begraafplaats in Sneek. Dit graf en deze bloemen hebben overigens niks met deze kwestie te maken. Foto: Johan Vogelzang

Zowel bij de politie als bij de gemeente Súdwest-Fryslân is deze zomer aangifte gedaan van diefstal van beeldjes en bloemen vanaf een graf op de Algemene Begraafplaats, aan de Kerkhoflaan 31a in Sneek.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Op sociale media is ook al een oproep geplaatst door mevrouw C. de Vries uit Sneek, maar het opsporen van de dader(s) blijkt lastig. Ze weet dat ook anderen aangifte hebben gedaan van vermissingen van dierbare spullen.

De begraafplaats is eigendom van de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente antwoordt op vragen van deze krant: ,,Wij weten van de aangiftes die zijn gedaan. Daarom zijn we ook extra scherp met de medewerkers ter plekke. Tegelijkertijd is de begraafplaats een plek waar je de privacy van mensen moet respecteren. Wij gaan dan ook niet over ieders schouder meekijken.”

‘Door de omvang van het terrein is het moeilijk om alles in de gaten te houden’

Wanneer we gevallen van diefstal signaleren, zullen we de mensen hierover aanspreken. Door de omvang van het terrein is het moeilijk om alles scherp in de gaten te houden. Een aantal jaren geleden hebben we een soortgelijke melding gehad. Nadat de oorzaak van de verdwijningen toen was achterhaald, was dat probleem grotendeels opgelost.”

De gemeentewoordvoerder vervolgt: ,,Het is overigens ook niet altijd het geval dat de kwade wil van mensen hierachter zit. Soms zijn het de vogels die bloembakken omver gooien of ze gaan er met de kaarsen vandoor.”

Diefstal van spullen met emotionele waarde blijft vervelend voor nabestaanden

Vervelend, vooral emotioneel, blijft het altijd. ,,Alle attributen, groot of klein, hebben voor de nabestaanden emotionele waarde. Helaas constateren wij dat kwaadwillenden hier geen boodschap aan hebben. We hopen dan ook dat we mede door dit bericht een ieder ervan bewust maken dat het ontvreemden van spullen van een ander niet mag en hoort.”

Bij de ingang van de begraafplaats is camerabewaking aanwezig. Op de rest van het terrein niet. Het is een openbare, voor iedereen toegankelijke begraafplaats. Volgens mevrouw C. de Vries zou het al helpen wanneer de hekken ‘s avonds dicht gaan, zodat het alleen overdag vrij te bezoeken is.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu