Samen met

Kruising Groenedijk-Middelzeelaan in Sneek is open voor doorgaand verkeer, maar nog niet perfect: hoofdpijndossier nog niet voorbij

Detail van de werkzaamheden waar verbetering nodig is, want fietsers/scooters die de kruising willen oversteken moeten over deze doorgetrokken streep. Dat is volgens de heersende verkeersregels normaal gesproken niet de bedoeling. Foto: Johan Vogelzang

De doorgaande weg Groenedijk in de wijk Stadsfenne is sinds zaterdagmorgen weer opengesteld voor doorgaand verkeer, na vier weken van werkzaamheden. Aan het deel richting Middelzeelaan - voor het verkeer dat de wijk in en uit gaat en richting de supermarkt en twee basisscholen - wordt de komende twee weken gewerkt. De nieuwe kruising ziet er beter uit dan de krappe problematische voorganger, maar is nog steeds niet ideaal.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Waar voorheen de rode fietsstrook voor verwarring zorgde omdat die over het autoweggedeelte liep, is dat nu beter geverfd en is voor iedereen nu wel echt duidelijk wat het gedeelte voor de fietsers is en wat voor de automobilisten bedoeld is. Tot zover ziet het er dus er goed uit. Bovendien zijn de krappe bochten iets breder gemaakt en ligt er een stoep met nauwelijks stoepranden, zodat zwaar verkeer de bocht iets ruimer kan nemen indien noodzakelijk.

De belijning van de oversteekplek voor fietsers is verkeerd gezet

Een minpunt is nu al zichtbaar bij de plek waar de fietsers vanaf de Groenedijk straks moeten gaan oversteken naar de Middelzeelaan. Er zijn haaientanden geverfd die op zich goed staan, maar de doorgetrokken witte streep zorgt voor verwarring. Fietsers en scooters die vanuit de richting van het centrum komen, moeten namelijk de doorgetrokken streep over rollen om de Middelzeelaan te bereiken. En het oversteken van een doorgetrokken lijn is in alle verkeersboekjes een overtreding.

Bovendien moeten de fietsers die vanaf de kant van het Sneekermeer c.q. de wijken de Domp en de Oudvaart komen, bij de kruising diagonaal over steken als ze rechtdoor willen richting het centrum. Bij de al lastige kruising vanwege het vele wijk-, supermarkt- en doorgaande verkeer, zorgt dat voor extra onoverzichtelijkheid waar dus nog niets aan is verbeterd.

Doorgaande fietsers van en naar het centrum moeten de van zichzelf al drukke kruising oversteken

Aan de ene kant van de kruising heb je aan beide kanten van de weg een fietspad, aan de andere kant van de kruising moeten fietsers op dezelfde strook aan dezelfde kant van de weg fietsen. Zij bezorgen de al drukke kruising dus ongewild nog meer verkeer, om het in feite daarmee nog onoverzichtelijk te maken voor de winkelende fietsers, wandelaars, brommerrijders, automobilisten, bevoorradend vrachtwagenverkeer en enkele landbouwtractoren die van de weg gebruik maken.

Enkele bewoners van de Groenedijk zijn dan ook ontstemd over de manier waarop de gemeente Súdwest-Fryslân dit jaar de plannen heeft bedacht en uitgewerkt, met nauwelijks invloed voor de bewoners. ,,Ze begonnen op 5 september met de werkzaamheden, wij werden pas op 8 september geïnformeerd”, zegt omwonende Harry van der Pol.

Lees de krant van aanstaande donderdag:

In het Sneeker Nieuwsblad van aanstaande donderdag komt een uitgebreid interview met Van der Pol over hoe hij de gang van zaken heeft beleefd en genoteerd. Volgens hem zijn bewoners aan de Groenedijk, Middelzeelaan en de Bordine namelijk niet, tot nauwelijks, of te laat geïnformeerd.

Terwijl de kruising Middelzeelaan-Groenedijk al een jaar een hoofdpijndossier is, omdat vrachtwagens er voor schade aan verkeersborden en zichzelf zorgden omdat de bochten te krap waren. Die bochten zijn nu ruimer gemaakt, maar nu zijn er andere details die niet kloppen. Beter overleg met omwonenden - die ook wel enigszins zicht op de situatie en bijbehorende details hebben - was handiger geweest.

Wordt vervolgd.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu