Samen met

Fryske Quadrille en vechten om de kampioenssjerpen. Concours Hippique Rijs bestaat 75 jaar

TW Hessel en Jasper met Feike Holtrop Foto Johanna Faber

De organisatie van Concours Hippique Rijs heeft twee jaar moeten wachten op mogelijkheden om het jubileumconcours te mogen vormgeven. Op zaterdag 6 augustus 2022 kan het dan toch gevierd worden.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad
Jouster Courant

Het concours telt 75 jaar rijke historie aan paardensport op verschillende plekken in de Zuidwesthoek van Friesland. De laatste jaren vormt Manege Gaasterland aan de Wyldemerkwei 1 te Harich het ideale decor voor een dagje paardensport met daarnaast veel vertier voor jong en oud.

De wereldwijd bekende carrousselgroep de Fryske Quadrille met acht authentieke sjezen, elk getrokken door een tweespan Friese paarden met dame en heer gekleed in het Friese kostuum zullen de jubileum dag afsluiten. De showgroep heeft speciaal voor het concours een nieuw muziekstuk samengesteld. Een jubileum mag echter niet gevierd worden zonder aantrekkelijke rubrieken. Vereniging Het Friese Tuigpaard gunde CH Rijs het bijzondere kampioenschap tweespannen voor de sjees. Deze strijd belooft een hele mooie te worden, temeer er meerdere sterke kanshebbers voor de vurig gewilde titel zijn. Ook de hackneys kleine maat ereklasse zullen vechten om de kampioenssjerpen.

Mijl van Rijs

De pas overleden kunstenaar Evert van Hemert bedacht enkele jaren geleden de Mijl van Rijs. Een race voor Friese paarden, met deelnemers elk een Friese stad vertegenwoordigend. Een race waarbij het niet uitmaakt hoe je de finish als eerste haalt, als je maar als eerste binnenkomt. Deze race zal dit jaar nog eenmaal plaatsvinden, wat zullen de deelnemers gebrand zijn op de winst.

Ook de springsport heeft op CH Rijs altijd een groot podium. In de hoofdring kunnen ruiters en amazone met talentvolle paarden springen op hoogtes van 1.30 meter, 1.35 meter en kunnen ze tevens strijden voor de Grote prijs van Rijs op 1.40 meter hoogte. Omdat het concours een jubileum te vieren heeft, zal de hoofdprijs dit jaar bestaan uit een goed gevulde envelop met 750,00 euro.

In een non-stop programma van 09.00 uur tot 17.30 uur wordt het publiek vermaakt met verschillende onderdelen van de aangespannen sport, met tuigpaarden, hackneys en de Friese tuigpaarden. Ook zal er aandacht zijn voor de jeugdige en toekomstige deelnemers van deze tak van paardensport. Daarnaast zal er springsport te zien zijn in de hoofdring, maar ook in de tweede ring, waar op lagere hoogtes gesprongen gaat worden met paarden of pony’s.

Extra informatie

Concours Hippique Rijs vindt plaats op zaterdag 6 augustus bij Manege Gaasterland, Wyldemerkwei 1, Harich. Toegangstickets kunnen bij de kassa worden aangekocht. Vooraf bestellen kan via secretaris@ch-rijs.nl. De kassa gaat op 6 augustus vanaf 8.00 uur open. Meer informatie en een volledig programma op www.ch-rijs.nl

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu