Samen met

Welk type leider ben jij? Lepelaar, struisvogel of jan-van-gent? Ben Verleg uit Sneek heeft er een boek over geschreven

Ben Verleg, met zijn boek over de overeenkomsten tussen eigenschappen van vogels en van menselijke leiders. FOTO SIMON BLEEKER

Elke menselijke leider lijkt op een vogelsoort. Dat bijzondere feit is door Ben Verleg uit Sneek ontdekt. Hij heeft er in 2010 een boek over geschreven en nu in 2022 komt zijn verbeterde versie. Waarom die tweede versie met een zwaan te maken heeft, blijkt verderop in dit artikel. Zijn nieuwste boek verschijnt vanaf 15 mei.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

De vogels waar menselijke leiders op kunnen lijken, zijn de lepelaar, struisvogel, roodborst, adelaar, kraai, uil, duif, gans, jan-van-gent, merel, pinguïn, spreeuw, twitter en de zwaan. Verleg: ,,Het leuke vind ik dat het zo herkenbaar is. Met de vogeltest die in het boek staat kun je uitzoeken wat voor vogel je bent. Ook kun je bijvoorbeeld nagaan met wat voor andere vogeltypes je het beste kunt samenwerken.”

Extra informatie bij het hoofdstuk over de zwaan

Eigenlijk heeft hij een eerdere versie van dit boek al eerder uitgebracht, in 2010. Vanwege persoonlijke omstandigheden wilde hij graag een mooie geïllustreerde versie maken met bovendien in het laatste hoofdstuk van het boek, het hoofdstuk over de zwaan, delen van zijn eigen leven daarin verwerkt.

Hij is namelijk bezig met zijn eigen zwanenzang, sinds hij weet dat hij ongeneeslijk ziek is. ,,Iedereen is leider van zijn eigen leven en iedereen beleeft de eindfase op zijn eigen manier”, zegt hij.

‘Vooral nog leuke dingen doen nu ik weet dat ik ongeneeslijk ziek ben’

,,Nadat ik te horen had gekregen dat ik ongeneeslijk ziek ben, bedacht ik dat ik vooral nog leuke dingen wil doen. Het boek uit 2010 was voor mij een van de leukste projecten die ik gedaan heb en daarom wilde ik er graag een mooie herdruk van maken. Het boek is nu prachtig geïllustreerd door kunstenares Lia Laimböck en heeft een hele mooie lay-out gekregen.”

Hoe hij op het bijzondere idee kwam om leiders te vergelijken met vogels? ,,Het was tijdens een wandeltocht op Texel met boswachter Eric Menkveld dat ik getroffen werd door de parallellen in het gedrag van vogels met dat van mensen.”

Lepelaars kunnen prachtig horizontaal vliegen: oftewel horizontaal leiderschap

,,Ik zag daar lepelaars in volle vlucht prachtig horizontaal aan komen vliegen. Ik zat toen in een kennisgroep aan de Stenden Hogeschool die onderzoek deed naar ‘Horizontaal leiderschap’ (een vorm van leiderschap die niet berust op hiërarchie) en ik zag meteen de parallel. Ik vroeg me af hoe de lepelaars de rollen onderling verdelen.”

,,Een voorbeeld daarvan is dat als zij met een groep onderweg zijn elke individuele vogel een taak heeft. De een houdt bijvoorbeeld de rechterkant in de gaten, de ander de linkerkant. Zo heb ik zoveel mogelijk gedragingen verzameld en dat leverde een heel mooi verhaal op over de lepelaars die voor mij ‘Horizontaal leiderschap’ symboliseren. Vervolgens vroeg ik me af of op die manier meer vogelsoorten beschreven kunnen worden. Ik ging op onderzoek uit en vond inderdaad een aantal voorbeelden die mij inspireerden.”

Veertien vogelsoorten zijn uitgewerkt in het boek

Kun je dat voor alle vogels toepassen? ,,Niet voor vogelsoorten waar we nog te weinig over weten. Ik heb in het boek veertien soorten uitgewerkt en die gekoppeld aan evenzovele stijlen van leiderschap.” Het boek Gevleugeld leiderschap is onder andere verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde in Sneek.

Ben Verleg houdt op de website www.kanker.nl een blog bij over de eindfase van het leven.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu