Samen met

Je kind verliezen is je ergste nachtmerrie. Wat doe je als het twee keer gebeurt? Tjitske Hylkema schrijft er over

De cover van het boek. Eigen foto

Je kind verliezen is je ergste nachtmerrie. Helemaal als het twee keer gebeurt. In het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’ beschrijft Tjitske Hylkema het verhaal van haar overleden zoontjes Jente en Jitze. Het boek bevat twaalf indringende verhalen van ouders die hun kinderen zijn verloren. Het boek is zaterdag gepresenteerd.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Je kind verliezen is de ergste nachtmerrie die je als ouder kunt meemaken. In het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’ schrijft Tjitske over de emotionele achtbaan waarin zij en haar gezin terechtkwamen en hoe dit verlies hun leven voor altijd veranderde.

Jente overleed tijdens de zwangerschap, Jitze toen hij tien jaar was

In 2011 overleed Jente tijdens de zwangerschap, acht jaar later eindigde ook het leven van Jitze (10) door de gevolgen van een stofwisselingsziekte. Schrijven over hun korte levens en afscheid was voor Tjitske confronterend maar vooral ook mooi. ,,Ik vind dat beide kinderen het verdienen dat hun verhaal gedeeld wordt. Schrijven heeft mij ook geholpen bij het verwerken. Door alles op papier te zetten werd ik geconfronteerd met herbelevingen maar daarna werd het rustiger in mijn hoofd.”

Tjitske is er trots op dat de verhalen van haar overleden kinderen Jente en Jitze in een boek zijn vereeuwigd. ,,Vooral het verhaal van Jitze”, zegt ze.

‘Ik wil zijn veerkracht overbrengen als een levensles’

,,Hij heeft zoveel meegemaakt maar bleef altijd het beste uit zijn leven halen. Zijn doorzettingskracht en leren leven met een ernstige ziekte zijn levenslessen waar veel mensen wat aan kunnen hebben. Hij wist altijd een manier te bedenken om weer door te gaan. Ik wil die veerkracht namens Jitze overbrengen op anderen. Zo is zijn leven niet voor niks geweest.”

Tjitske schreef het boek samen met 11 andere ouders die hun kind zijn verloren. Ze werd begeleid door Stichting Nooit Voorbij, die ouders, broertjes en zusjes van een overleden kind helpt bij de verwerking van hun verlies. Onder meer door middel van lotgenotencontact, psychologische ondersteuning en het schrijven van boeken met verhalen als blijvende herinnering.

,,Ook schrijf ik via instagram (@tjitzske) over het leven voor en na het overlijden van onze kinderen”, zegt ze. Kijk voor meer informatie over het boek ‘Wij zijn nooit voorbij’ op www.stichtingnooitvoorbij.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

Meest gelezen

menu