Samen met

Politie geeft bloemendief Algemene Begraafplaats Sneek een waarschuwing. Het gaat om meer dan veertig bloemendiefstallen in anderhalf jaar

Zomaar een mooi graf met mooie bloemen op de Algemene Begraafplaats in Sneek. Dit graf en deze bloemen hebben overigens niks met deze kwestie te maken. Foto: Johan Vogelzang

Na anderhalf jaar particulier speurwerk is een man uit Sneek enkele weken geleden tweemaal betrapt op het stelen van bloemen van een graf op de Algemene Begraafplaats van Sneek. De eerste keer is het te zien op een camera, de tweede keer is hij op heterdaad betrapt. Van de politie heeft de man een waarschuwing gekregen.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Het gaat om meer dan veertig diefstallen in anderhalf jaar. De diefstallen zijn emotioneel lastig te verkroppen. ,,Mijn schoonmoeder van 82 wordt er erg nerveus van”, zeg Hans Nijboer, de man die heel wat vrije uren speurwerk eraan heeft besteed.

Erg verdrietig voor de vrouw van 82 wiens bloemen steeds worden weggehaald bij het graf van haar man

Vorig jaar is 35 keer een bloemstuk van het graf gestolen, dit jaar gaat het om een keer of zeven. Ook is een aantal keer de pot meegenomen waarin de bloemen staan. Dan had ze net op donderdagochtend bloemen bij het graf van haar overleden echtgenoot neergezet, waren ze aan het eind van de dag al verdwenen. Erg frustrerend en enorm verdrietig voor haar. ,,We vertelden het haar op een bepaald moment al niet eens meer.”

Dankzij beelden van een zelf neergezette camera is de dief betrapt

Dankzij het plaatsen van een camera is het uiteindelijk gelukt de man op heterdaad te betrappen. Het duurde wel enkele maanden. Nijboer en zijn vrouw hebben aangifte gedaan bij het politiebureau en de man kreeg een waarschuwing. In de Sneekweek zag Nijboer de man in het centrum en besloot hem te volgen toen hij zag dat hij weer richting begraafplaats ging. Daar betrapte hij hem op heterdaad en bracht hem naar het politiebureau.

Meer straf dan een waarschuwing zat er niet in voor de man. ,,Al hoop ik wel dat mijn schoonmoeder een schadevergoeding krijgt. Het gaat toch om ongeveer 40 keer 12,50 euro, dus dat is al zomaar vijfhonderd euro. De politie zou me daarover nog terugbellen.”

‘Ik mag er uit privacy-overwegingen niets over zeggen’, zegt de politiewoordvoerder

De situatie van de dief speelt ook een rol. Nijboer kwam er al onderzoekend achter dat de man de gestolen bloemen telkens op het graf van zijn eigen overleden vrouw legde, ook op de Algemene Begraafplaats. De man woont in een zorginstelling. Het lijkt erop dat de man lastig zijn gedrag valt toe te rekenen, uit psychisch oogpunt. ,,Daar mag ik vanuit privacy-overwegingen niets over zeggen”, zegt de politiewoordvoerder.

Nijboer heeft uit eigen onderzoek klip en klaar dat de man niet uit armoede steelt. ,,Hij koopt regelmatig een patatje, dan heb je ook geld voor bloemen.” De politie kan wettelijk gezien op dit moment niet meer doen dan een waarschuwing geven.

Afgelopen weekend heeft de man waarschijnlijk weer bloemen gestolen

Na enkele weken stilte heeft de man waarschijnlijk afgelopen weekend weer bloemen gestolen. De politie is met de beheerder van de begraafplaats in overleg en heeft de zaak weer in onderzoek, meldt de woordvoerder. Wat daaruit komt, is afwachten. Nijboer. ,,Er moet wel iets gebeuren, want ik ga er niet mee akkoord zoals de politie het tot nu toe afhandelt.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu