Samen met

Achtbaan van emoties bij ‘It Deiboek fan Anne Frank’. Nog te zien op 30 april, 1 mei en 4 mei

Dieuwke Atsma als Anne Frank en haar collega's van toneelvereniging Fordivedaesje brengen het verhaal indrukwekkend goed. Foto: Johan Vogelzang

Nog driemaal is het te zien in Oppenhuizen, afgelopen weekend waren de eerste twee toneelvoorstellingen van ‘It Deiboek fan Anne Frank’. Het is een indrukwekkend Friestalig toneelstuk - vertaling van de Broadway-musical ‘The diary of a young girl’ - die je onder de huid kruipt.
Lees meer over
Sneeker Nieuwsblad

Toneelvereniging Fordivedaesje uit Oppenhuizen en Uitwellingerga neemt je in het professioneel uitgevoerde toneelstuk mee in de achtbaan van emoties die voorbijkomen als je twee jaar lang met acht mensen opgesloten zit, uit angst om vermoord te worden, zoals Anne Frank en haar lotgenoten in Het Achterhuis in Amsterdam. In 1944 werden ze ontdekt/verraden en alleen vader Otto Frank overleefde de Duitse concentratiekampen.

Het is in alle facetten geloofwaardig, wat de Friese acteurs laten zien. Regisseur Rense Rotsma heeft niet voor niets zijn best gedaan om de rechten te krijgen van de Broadway-musical die in 1955 werd vertoond over het dagboek van Anne Frank. Het hele decor ademt samen met de acteurs een tot in de puntjes verzorgde professionaliteit en geloofwaardigheid uit. De Friese taal maakt dat het echt dichtbij komt, dat het om jezelf of je buren kan gaan.

Alles klopt. Het geluid, licht, decor en niet te vergeten: alle emoties

Tot in de kleinste verstilde emoties tot in de uitbundigste momenten: alles klopt. Het geluid en het licht versterkt en verstevigt professionele niveau en daardoor de essentie(s) van het verhaal.

Het leven van Anne Frank, dat van haar lotgenoten in Het Achterhuis, het is hartverscheurend om te zien. Twee jaar lang verstoppen voor de Duitsers en dan toch nog worden verraden in 1944. De enige van het achttal die overleeft, is haar vader Otto Frank. Via hem wordt het dagboek wereldkundig gemaakt, waardoor er nu een treffende inkijk in het leven en het gevoel van destijds kan worden gegeven.

Dagelijks leven vol doodsangst, maar ook met liefde en plezier, twee jaar lang

Dieuwke Atsma als Anne, Brecht Visser als haar zus Margot Frank, Hans Bergsma als Otto Frank, Elja van der Meer als moeder Edith Frank, Anne Visser als Herman van Daan, Jacoba Visser als Auguste van Daan, Wolter Postma als hun zoon Peter van Daan, Herman Rijpkema als Dussel en Saagry Postma-De Schiffart als Miep Gies die hen dagelijks van voeding voorzag: zij overtuigen allemaal en nemen je mee in de wereld van Het Achterhuis, van het dagelijks leven in doodsangst in een kleine ruimte, met ook mooie momenten overigens.

Anne is ondanks haar dood in concentratiekamp Bergen-Belsen toch door blijven leven via haar dagboek, evenals de huisgenoten waar ze over schrijft, al heeft ze haar leven nooit kunnen voltooien. Het is wrang, doet zeer, want zo onnodig. Laten we elkaar dit niet weer aandoen. Laat de onzinnige dood van Anne en van alle anderen niet voor niets zijn geweest.

Onbegrijpelijk, onvoorstelbaar

Nazi Duitsland heeft onder leiding van Adolf Hitler zes miljoen Joden vermoord in WOII: een onbegrijpelijk aantal. Laten we dat nooit vergeten, deze geschiedenis mag zich niet herhalen. Uit medemenselijkheid. Heb je naaste lief zoals jezelf, help elkaar waar je kunt.

Koop de Russische vertaling van haar dagboek (zie webshop.annefrank.org) en stuur die naar Vladimir Poetin, stuur de Chinese versie naar China, stuur elke vertaling naar de leiders van dat land. Opdat zij nooit vergeten. Opdat zij nooit zo handelen.

Johan Vogelzang

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Sneeker Nieuwsblad

Nieuws

menu