Samen met

Unicum voor SC Bolsward: drie vrouwenteams. 'Je moet ze wel wat te bieden hebben, anders gaan ze wat anders doen'

De groep vrouwen van SC Bolsward, dinsdagavond na de training, met de begeleiders op de achtergrond. Ze hebben zin in het nieuwe seizoen Foto: Johan Vogelzang

Ongelooflijk maar waar: in de coronatijd is de vrouwenafdeling van voetbalclub SC Bolsward juist opgebloeid. In die twee lastige jaren is het gegroeid naar het voor Bolsward unieke aantal van drie vrouwenelftallen. Komend seizoen is het zover dat de drie teams in competitieverband aantreden, de voorbereiding op het nieuwe seizoen is zaterdag al begonnen met de eerste training.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

De ervaren Johan Wittermans en Richard de Greef uit Sneek zijn dit jaar aangetrokken als trainers van het eerste vrouwenteam, het team dat overigens afgelopen seizoen kampioen werd in de vierde klasse onder leiding van Wilfred de Bruijn. De Bruijn blijft als begeleider actief bij de wedstrijden, Wittermans is hoofdtrainer en De Greef is assistent tijdens de trainingen en grensrechter bij de wedstrijden.

Beide trainers hebben er zin in om hun best te doen om de vrouwen nog beter te maken. Voetballend zit het wel goed, heeft Wittermans gezien. ,,In de derde klasse wordt er iets meer fysiek gevoetbald en moet je ook leren omgaan met teams die behoudend voetballen, dus ik ben heel benieuwd wat het gaat worden komend seizoen.”

Twee prestatieteams en een recreatief team

Jason Bastien en Daan van der Werf zijn de trainers van het tweede vrouwenteam en ook het meer recreatief gerichte derde elftal beschikt over trainers en begeleiders. ,,Je moet er als club wel voor gaan en dat gebeurt hier gelukkig ook”, zegt Wittermans. Hij weet waar hij over spreekt: hij heeft zo’n dertig jaar ervaring als trainer in het damesvoetbal.

Bij sommige clubs hangt het damesvoetbal een beetje losjes en achteloos naast het soms belangrijker geachte mannenvoetbal, maar dat is bij SC Bolsward niet zo. ,,De voorzitter kwam zaterdag bij de eerste training kijken en geeft daarmee aan dat het ook belangrijk is”, zegt Wittermans.

‘Voor elk wat wils, van elk niveau’

Team twee moet het doorstroomteam van talenten voor team één zijn en team drie is voor de vrouwen die gewoon lekker voor de gezelligheid en het onderhouden van de fysieke fitheid willen voetballen. Zo is er voor elk wat wils bij de club, voor elk niveau.

Bolsward heeft met Loes Geurts een bekende voetbalster voortgebracht, Sneek heeft Sherida Spitse en het nationale vrouwenelftal kwam deze zomer regelmatig op het tv-scherm vanwege het Europees kampioenschap. Vrouwenvoetbal heeft dus zeker potentie, het is zelfs mogelijk voor de toppers om er geld mee te verdienen. Dat maakt het voor ambitieuze jonge vrouwen interessant om bij ambitieuze clubs te gaan voetballen.

,,Wij hopen ook dat fanatieke meiden en vrouwen uit de omgeving gaan zien dat ze zich bij ons kunnen verbeteren”, zegt Wittermans. SC Bolsward als springplank naar hoger, of gewoon om op dat niveau te spelen dat bij je past. De tweede klasse zou haalbaar kunnen zijn voor de huidige voetbalsters die dit seizoen in de derde klasse gaan uitkomen, denkt de trainer.

Jeugdtoernooien, vriendinnendagen: je moet als club ook goed actief zijn

De vereniging besteedt onder andere met (jeugd)toernooien veel aandacht aan de teams en dat is belangrijk tegenwoordig. ,,Je moet mensen wel wat te bieden hebben, anders gaan ze liever wat anders doen”, zegt De Bruijn. De ‘vriendinnendag’ is zo’n onderdeel van het succes voor de aanwas van nieuwe jonge voetballiefhebsters.

,,Die vriendinnendag gaan we dit jaar ook zeker weer houden”, zegt De Bruijn. Sowieso mogen meiden en jongens die het voetbal eens willen proberen, viermaal kosteloos meetrainen. Meer informatie daarover staat op de website van SC Bolsward.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu