Samen met

Augustus is de jubileummaand bij 450-jarige Koninklijke Tichelaar. Met een dansende diva op het water, Gouden Eeuw van Makkum en bijzonder innovatief glazuur

De Waag, de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt Ingezonden foto

De maand augustus 2022 wordt bijzonder bij de Koninklijke Tichelaar in Makkum, vanwege het 450-jarig bestaan. Het bedrijf viert het jubileum samen met Plaatselijk Belang, Ondernemersvereniging Makkum, Stichting Âld Makkum, Koninklijke Tichelaar en Stichting Frysk Tichelwurk.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Op 3 augustus organiseert de ondernemersvereniging van Makkum op de Grote Zijlroede, voor de oude fabriek van Tichelaar, een optreden van de Drijvende Diva. Dit is een spectaculaire theatrale muziekuitvoering op het water. Op deze dag vindt een ‘sneak preview’ plaats van de activiteiten die vanaf 13 augustus open zullen gaan.

Interactieve presentatie van drie ‘artists in residence’

Van 13 augustus tot en met 30 september is er een interactieve presentatie van drie ‘artists-in-residence’ in de oude Tichelaarfabriek aan de Turfmarkt. De drie designateliers Humade (Gieke van Lon, Lotte Dekker), Smogware (Iris de Kievith, Annemarie Piscaer) en Oer (Lotte de Raadt, Kirstie van Noort) verkennen, voortbouwend op de kennis en ervaring van Tichelaar, de mogelijkheden voor het verwerken van havenslib, fijnstof en ijzerafval van gezuiverd grondwater in glazuur.

Op de plek waar al 450 jaar ambachtelijk wordt geïnnoveerd gaan de ontwerpers op zoek naar duurzame technieken toepasbaar in de toekomst van Tichelaar. Zichtbaar voor het publiek, met een persoonlijke toelichting. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Stichting Frysk Tichelwurk, die speciaal voor deze viering is opgericht.

Presentatie over de Gouden Eeuw van Makkum

Ook vanaf 13 augustus start een tijdelijke presentatie in de Waag in Makkum tot en met 30 september over de Gouden Eeuw van Makkum. Rond het jaar 1700 was Makkum ‘booming’. De economie floreerde en producten uit Makkum veroverden Europa. Deze presentatie wordt georganiseerd door Stichting Âld Makkum in nauwe samenwerking met Plaatselijk Belang Makkum. Ook wordt samengewerkt met het Fries Film Archief.

Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag nog is dat het geval. Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten Koninklijke Tichelaar te vinden vanwege zijn unieke kennis en ervaring.

De activiteiten in Makkum vormen een aanvulling op de tentoonstelling Tichelaar & Humade die Keramiekmuseum Princessehof van 3 juni tot en met 30 oktober organiseert in Leeuwarden.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu