Samen met

Schilder Salvador Sanchez-Infante uit Bolsward heeft een vrolijk knallend kleurenpalet. 'Ik ben verliefd op Mexico, zelfs de sloppenwijken zijn kleurrijk'

Salvador Sanchez-Infante tussen zijn kleurrijke schilderijen en objecten. Hij geniet, is in zijn element Foto: Johan Vogelzang

De kleuren spatten van het doek bij de schilderijen van Bolswarder Salvador Sanchez-Infante. Ook zijn beschilderde objecten, van torso’s tot tafeltjes en wat maar beschilderd kan worden, zijn kleurrijk. De geboren Spanjaard houdt van kleur, niet voor niets is Mexico zijn favoriete (kleur)land.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Eind augustus gaat de 73-jarige Bolswarder weer voor een maand naar Mexico-Stad, hij heeft er door de jaren heen een kennissenkring opgebouwd. ,,Elk jaar ga ik er wel heen op vakantie”, zegt hij. Het levert hem veel levensvreugde en vooral schilder-inspiratie op. ,,Alles in Mexico heeft kleur, dat is echt geweldig. Zelfs de sloppenwijken zijn kleurrijk, dat is geweldig.”

Als autodidact heeft hij een groot oeuvre opgebouwd

De man die ruim veertig jaar geleden voor zijn geliefde Laura naar Bolsward kwam, schilderde als autodidact al tijdens zijn werkzame leven. Na het verlies van Laura in 2017 schilderde hij dagelijks, om zijn verdriet te verwerken. Zo veel als toen schildert hij niet meer, maar actief is hij nog steeds. Hij heeft een groot oeuvre opgebouwd. In 2019 exposeerde hij al met ruim dertig schilderijen in de Broerekerk, tijdens de Heamieldagen.

Hij heeft deze zomer net twee weken geschilderd aan een bijzondere muur in de voetbalkantine van voetbalclub BlauwRood’20, die vanuit Witmarsum terug verhuist naar Bolsward. Salvador voetbalde zestien jaar in het eerste elftal van RES in Bolsward, dankzij het voetballen lukte het hem uiteindelijk te aarden in Bolsward en omstreken.

De taalbarriere vormde eerst wel een muur voor de Spanjaard, maar langzaam maar zeker ging het beter, mede dankzij zijn vrouw, hun kinderen en hun kleinkinderen.

Dankzij Laura Vallinga van Madrid naar Bolsward verhuisd

In Spanje heeft hij een universitaire opleiding gevolgd en werkte als geluidstechnicus voor de Spaanse TV toen hij in 1973 in Benidorm Laura Vallinga ontmoette. Ze hebben een jaar lang samengewoond in Madrid, waarna Laura vanwege heimwee terug wilde naar Bolsward en Salvador mee ging. Na twee jaar gingen ze toch weer terug naar Spanje en weer twee jaar later werd het definitief Bolsward.

De creatieve Salvador kon na verschillende noodzakelijke banen aan de slag als creatief keramiek beschilderaar in Makkum, bij een concurrent van de inmiddels koninklijke Tichelaar. Het bedrijf ging een jaar nadat hij er startte failliet, Salvador zat twee weken in de WW en werd gevraagd door een collega-bedrijf in Heerenveen. Daar werkte hij vervolgens de rest van zijn werkzame leven, als restaurateur en schilder.

Realisme is leuk, maar gevoel is mooier

In zijn vrije tijd bekwaamde hij zichzelf als schilder. Eerst als realistische schilder van landschappen, mensen en dieren, maar uiteindelijk ging zijn gevoel toch vooral naar de fantasie in combinatie met kleuren. Realisme is leuk, maar gevoel is mooier. Dat is waar het om gaat, dat is van belang.

Wat niet wil zeggen dat ‘zijn’ Mexico perfect is. Want in Mexico-Stad staan naast dure Lamborghini’s en Ferrari’s gewoon armoedige jongetjes van 7 balpennen te verkopen. Grote contrasten tussen arm en rijk. En toch, die kleur, het gevoel: ,,Ik ben verliefd op Mexico.”

Hij is gepensioneerd en geniet van het maken van kleurrijke schilderijen en objecten

Hij hoeft zelf niet meer rijk te worden van zijn schilderijen, heeft pensioen, AOW, nog een klein pensioentje van zijn tien werkzame jaren in Spanje, hij redt zich wel. Hij schildert voor zichzelf, voor vrienden en bekenden en als hij iets verkoopt dan is het voor vriendenprijzen.

Al smaakt het exposeren, zoals destijds in de Broerekerk, wel naar meer. Misschien komt het er nog eens van. ,,De reacties die ik toen van mensen kreeg, dat was echt geweldig.” Dat gevoel, die kleur, daar zijn duidelijk meer mensen naar op zoek.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu