Samen met

Bouke Oldenhof over Hid Hero en het referendum: 'In zekere zin is de voorstelling actueel'

Bouke Oldenhof Foto: Martina Ketelaar

Bekende Bolswarder persoonlijkheden zoals burgemeester Bruinsma, Hid Hero en voddenboer Eusie komen tot leven in Hid Hero en het referendum. Dit muziektheaterproject wordt in september opgevoerd in de achtertuin van het Weeshuis. Toneelschrijver Bouke Oldenhof ontwikkelde het script. Hij vertelt over het ontstaan.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

,,Toen ik samen met producent Harry Katstra zocht naar een verhaal voor een voorstelling in Bolsward, stuitte ik op een krantenartikel waar het referendum uit 1952 werd beschreven”, zet Oldenhof uiteen. ,,Ik kwam erachter dat in diezelfde periode ook de sluiting van het Weeshuis actueel was. Dat heb ik gecombineerd.”

Het verhaal speelt zich namelijk af in 1952. De stad is in de ban door een brief waarin wordt aangekondigd dat Bolsward samen met Delft is gevraagd een volksraadpleging te organiseren om de mening van het volk te peilen over de wenselijkheid van Europese samenwerking. Burgemeester Bruinsma en een aantal plaatselijke ondernemers zien hun koren bloeien. Ze zijn euforisch gestemd door de gedachte dat hun stad misschien uitgroeit tot het middelpunt van Europa.

Referendum

Hid Hero, de oprichtster van het Weeshuis, staat letterlijk op uit haar graf. Ze maakt zich ongerust over de zorg van ‘haar’ wezen. En al helemaal als de lijnen in de toekomst door één groot Europa worden bepaald. Voor Hid Hero zijn ‘de rapen gaar’. Met ziel en zaligheid probeert ze op allerlei manieren de komst van het referendum tegen te werken.

,,Het klinkt als een cliché, maar elk verhaal waar ik mee aan de slag ga, confronteert mij met de bijzondere aspecten die eraan kleven. Dat is nu ook weer zo”, gaat Oldenhof verder. ,,Ik merk dat ik mij ingraaf in de problematiek die toen speelde. Dat de prominente Bolswarders van destijds kansen zagen om hun stad te promoten, is natuurlijk harstikke goed. Maar ik zag ook een andere lijn. De dreigende sluiting. Die verbinding heb ik geprobeerd te leggen. De overheid is ervoor om dingen te regelen voor het algemene belang. Zaken die je beter met zijn allen kunt regelen dan individueel. Maar de overheid is er ook om te zorgen dat mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, worden beschermd tegen de soms wat wrede wereld. Als je al kritiek zou kunnen hebben op het huidige Europa, dan zou dat kunnen zijn dat de zorg voor elkaar een beetje ondersneeuwt. In zekere zin is de voorstelling dus ook actueel.”

Spelniveau

Op de vraag of deze voorstelling afwijkt van de traditionele iepenloftspullen die er jaarlijks in de provincie worden opgevoerd is het antwoord volgens Oldenhof tweeledig: ja en nee. ,,Het publiek dat doorgaans de buitenvoorstellingen bezoekt, zal worden verrast. Er zitten elementen in die ze normaal gesproken niet zien. Toch is de voorstelling absoluut voor deze doelgroep gemaakt. Ik weet zeker dat ze een hartstikke leuke avond hebben. Waar we in deze productie mee afwijken, is de samenvoeging van professionals en amateurs. Mensen als Michelle van de Ven en Rik Witteveen en de leden van Broken Brass maken het mogelijk een extra dimensie toe te voegen. Ik verheug me nu al op de muzikale kwaliteit van de voorstelling. Iets vergelijkbaars heb ik een aantal jaar geleden gezien bij ‘Altyd seumer’ in Het Bilt. Daar merkte je dat door de toevoeging van professionals het spelniveau van iedereen beter werd. Ik weet bijna zeker dat ook deze productie, mede ook door het aantrekken van Bruun Kuijt als betrokken en professioneel regisseur, het gemiddelde spelniveau van iepenloftspielen overstijgt.”

De première van Hid Hero en het referendum is op 8 september. Meer informatie en kaartverkoop: www.hidhero.nl

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu