Samen met

450 jaar oude Tichelaar zoekt naar technieken voor de toekomst

Linda Hof en Anja Bouma

Alle voorbereidingen voor de grootse viering van het 450-jarig bestaan van de Koninklijke Tichelaar zijn in volle gang. Daarbij kijkt het bedrijf ook naar de toekomst. In het Open Atelier gaan drie ateliers op zoek naar duurzame keramische technieken voor de toekomst.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

De ateliers doen dat in de oude fabriek van Tichelaar, zodat iedereen hen op de vingers kan kijken en uitleg kan vragen over wat de dames aan het doen zijn. Lieke Dekker en Gieke van Lon van Humade onderzoeken of het mogelijk is om gevelproducten te maken van gebaggerd zeeslib. Kirstie van Noord en Lotte de Raadt verkennen de mogelijkheden van het materiaal ijzerwater, een restproduct van drinkwater. En Iris de Kievith en Annemarie Piscaer van LabAir ontwikkelen porseleinen servies met een glazuur op basis van fijnstof.

Het Open Atelier staat centraal in de festiviteiten, waar een overzicht wordt gegeven van 450 jaar ambacht en innovatie. Speciaal voor de viering is de overkoepelende Stichting Frysk Tichelwurk opgericht. De viering wordt georganiseerd door bureau Blouw Advies van Linda Hof en Anja Bouma: ,,Koninklijke Tichelaar is het oudste keramiekbedrijf van Nederland, dat niet alleen de mooiste producten voor particulieren maakt, maar ook een vast adres is voor architecten en ontwerpers. Tichelaar heeft een unieke ervaring en kennis van grondstoffen, productietechnieken en glazuurrecepten.”

Het werk van bureau Blouw Advies houdt niet op wanneer het programma is samengesteld. Tijdens de projectperiode zijn zij gastvrouwen en als bereikbaar voor informatie. Iedereen is welkom van 13 augustus tot 30 september in de oude fabriek aan de Turfmarkt 64. De toegang is vrij. Wie nu al op de hoogte wil blijven van de voortgang kan dat doen op de site frysktichelwurk.nl.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu