Samen met

Waarom voorzitter Roel Bijlsma na 45 jaar met pijn in zijn hart afscheid neemt van succesvol zwembad Mounewetter in Witmarsum

Roel Bijlsma toont een dronefoto van openluchtzwembad Mounewetter, waar hij 45 jaar lang ziel en zaligheid in heeft gestopt en ontzettend tevreden over is. Foto: Johan Vogelzang

Roel Bijlsma neemt na 45 jaar afscheid als voorzitter van openluchtzwembad Mounewetter. Met pijn in zijn hart. Hij is met het zwembad vergroeid en met alle vrijwilligers die, net als hem, veel vrije tijd steken en hebben gestoken in hun passie voor het zwembad en de leefbaarheid in het dorp Witmarsum.
Lees meer over
Bolswards Nieuwsblad

Bijlsma is 72, dus het moet er toch een keer van komen. Hij woont al dertig jaar in Franeker, dus een beetje afstand heeft hij al. Het is afstand zonder te vertrekken, want echt afscheid nemen van Witmarsum? Dat bestaat bijna niet, voor de man die jarenlang voor SV Mulier heeft gevoetbald en ook daar verschillende vrijwilligersfuncties heeft bekleed.

‘Het is zo’n mooi kleurrijk geheel, met al die speeltoestellen’

Hij en zijn vrouw willen wat vaker met de camper op stap en de vrijwillige voorzittersfunctie kost toch best weleens wat tijd zo nu en dan dan. Al doet hij het elke keer en elk jaar met liefde. ,,Als mijn vrouw met mij mee gaat en de poort binnen stapt, is het eerste wat ze zegt: ‘Ik snap het’. Meer heb ik nooit uit hoeven leggen. Het is zo’n mooi kleurrijk geheel, met speeltoestellen, vriendelijke mensen, ze snapt het meteen.”

‘In de beginne’ kwamen er zo’n twintigduizend bezoekers per jaar, dat groeide en groeide en de laatste jaren voordat corona zich aandiende zelfs tot een maximum van 70.000. ,,Dat was eigenlijk meer dan we aankonden”, zegt Bijlsma. Dit jaar zijn het er 50.000 geweest en dat is precies een aantal dat nog te behappen valt.

Dit jaar waren er weer 50.000 bezoekers in het openluchtzwembad

Bijlsma was in 1977 net vanuit Lelystad naar Friesland gekomen en in dienst getreden bij de gemeente Wonseradeel, toen burgemeester Tjeerdema hem vriendelijk verzocht zich ook nuttig te maken voor de gemeenschap. De burgemeester zag voor hem wel een taak bij het in 1973 gerealiseerde openluchtzwembad van Witmarsum. Zwembad Mounewetter bestaat dus volgend jaar vijftig jaar.

Bijlsma glimlacht: ,,Mij werd gevraagd ook nog de begrotingen en jaarrekeningen van 1973 tot 1977 te maken. Daarna werden de jaarrekeningen steeds professioneler, er werd een camping bij gebouwd en het geheel groeide. De camping werd nog een keer uitgebreid tot de huidige grootte. In 1989 is het verkocht en het geld kwam ten goede aan het eigen vermogen van het zwembad.

Hij wil nog heel graag meedoen met het bedenken en uitvoeren van de energietransitie

Met dat eigen vermogen zijn regelmatig verbeteringen doorgevoerd. Momenteel gaat het om energietransitie en het aanschaffen van zonnepanelen, warmtepompen en energiezuiniger maken van de filterkelder. Ook gaat het om efficiënter maken van de bedrijfsvoering, zodat de bedrijfsleidster uit Sneek vanuit huis ‘de boel’ kan besturen en niet bij nacht en ontij voor kleine storingen naar Witmarsum hoeft te rijden.

,,Die energietransitie wil ik nog graag meemaken als voorzitter”, zegt Bijlsma. Daarna zwaait hij af, al zal de in 2018 koninklijk onderscheiden Bijlsma met alle liefde een bezem pakken als hem dat wordt gevraagd. Zijn voorzitterschap wordt overgenomen door de twee huidige bestuursleden Boudien Jorna en Rigtje Hooghiemstra.

Veel werk in najaar en voorjaar: ‘De zomer is mijn rustigste periode’

,,Vergis je niet, het is in het najaar best veel werk qua plannen maken en uitwerken en in het voorjaar moet je controleren of alles goed wordt uitgevoerd. De zomer is voor mij altijd de rustigste periode.”

Alle vrijwilligers bij het zwembad krijgen van hem een beste pluim. ,,Het is niet in geld uit te drukken hoeveel zij waard zijn. Ik kan wel van alles bedenken, maar zonder hen was er nog geen baksteen gelegd. Ik hoop daarom dat er ook nog jarenlang vrijwilligers zullen zijn met zo’n hart voor het zwembad.”

Zodra een bedrijf het zwembad gaat runnen, gaat er teveel geld naar de directie

,,Zodra het wordt gerund door bedrijven zie je dat het geld naar de directies gaat en dat komt de kwaliteit van een zwembad niet ten goede. Ik ben trots dat we met de bedrijfsleidster Joke van der Vliet en zoveel vrijwilligers hebben bijgedragen aan het succes van Mounewetter.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Leeuwarder Courant en Bolswards Nieuwsblad

Nieuws

menu