Zwembad Bolsward onder gemeentevleugels

Zwembad Vitaloo in Bolsward. FOTO NIELS DE VRIES

Súdwest-Fryslân duikt zelf in bad Vitaloo Bolsward. De gemeente neemt de exploitatie over zodat het zeker tot juli openblijft en er tijd is voor een toekomstplan.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

,,Luctor et Emergo”, verzuchtte wethouder Bauke Dam zichtbaar opgelucht maandagavond in een ingelaste raadscommissie Boarger en Mienskip van Súdwest-Fryslân. Hij riep de politiek bij elkaar om een oordeel te vellen over een voorstel waar haast bij is geboden en dat met stoom en kokend water in elkaar is gezet. Dam wil de exploitaite van zwembad Vitaloo in Bolsward vanaf 1 januari onder de gemeentelijke vleugels brengen. Súdwest neemt het dan over van de huidige exploitant Optisport en stopt er 75.000 euro extra in.

Het Bolswarder bad bungelt al vanaf 2013. De gemeente wil ervan af omdat het te duur is en er genoeg zwemwater in de buurt zou zijn. Eerder dit jaar besloot Súdwest het contract met Optisport op te zeggen en het bad op 1 januari dicht te gooien. Maar de stad is strijdbaar en wil niet weten van sluiting.

Toekomstplan

De politiek schaart zich achter Bolsward en besloot in september dat Vitaloo nog een half jaar respijt krijgt. Het bad blijft open tot 1 juli 2021, in de tussentijd moet er een gedegen toekomstplan worden gemaakt. Een werkgroep uit de stad en de gemeenteraad werken daar nu aan.

Optisport kan in die zes maanden extra niet uit de voeten met het huidige exploitatiebedrag van 75.000 euro en heeft het dubbele nodig. Dam wil het voor dat geld dan liever zelf doen en stelt voor het bad zolang in gemeentelijk beheer te draaien, met hulp van Optisport.

Die organisatie draait mee op de achtergrond en zorgt dat het kassasysteem werkt en de zwemlesmethode doorgaat. Het huidige personeel hoeft zich geen zorgen te maken, verzekerde de wethouder. Ze komen in dienst bij de gemeente. Dam: ,,Sa behâlde we de rêst en ûnderfining mei fertroude gesichten.”

'Boalsert bliuwt oan set'

De maandag aangekondigde lockdown geeft Súdwest nog wat extra lucht om de zaken over te nemen. Zwembaden zijn dicht tot 19 januari. ,,It bliuwt koart dei, mar dit jout ús krekt wat mear romte”, zegt Dam.

De politieke partijen waren stuk voor stuk lovend over de oplossing en zijn bereid de 75.000 euro vrij te maken. ,,De werkgroep krijgt nu de tijd om serieus naar de toekomst te kijken”, zei VVD’er Lianne van der Wal. ,,Boalsert bliuwt oan set”, vulde CDA’er Johan Steenbeek aan.

Het punt is een hamerstuk bij de raadsvergadering komende donderdag.

Nieuws

menu