Zorgen over kosten duurzaamheid gemeenschapshuizen Súdwest-Fryslân

Jaring Hofstee staat stil bij de verbouw van dorpshuis Us boppeslach in Tirns. De kleinere dorpshuizen van Súdwest-Fryslân doen het relatief goed. Foto: Niels de Vries

De gemeenschapshuizen van Súdwest-Fryslân zijn voor het overgrote deel financiëel gezond. Maar de gemeenschapsbesturen maken zich wel zorgen over de kosten die de energietransitie met zich meebrengt.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Súdwest-Fryslân heeft alle 64 wijkcentra en dorpshuizen in de gemeente Súdwest-Fryslân laten onderzoeken door onderzoekbureau Enneüs. Want hoe toekomstbestendig zijn deze? Conclusie: De meeste ontmoetingsplaatsen staan er goed voor, maar er liggen ook gevaren op de loer.

85 procent van de gemeenschapshuizen zijn financiëel gezond. Maar nu duurzaamheid een belangrijk thema is, geven de besturen aan de kosten voor de overgang naar een energieneutraal gemeenschapshuis niet te kunnen dragen, zo schrijven de onderzoekers.

Daarnaast wordt er steeds vaker een beroep op dezelfde mensen gedaan voor bestuurstaken. Vrijwilligers zijn vaak wel te vinden, maar bieden zich steeds minder vaak zelf aan. „In de kleinere kernen zijn hier minder problemen mee omdat hier een duidelijke vorm van saamhorigheid heerst”, zo schrijven de onderzoekers. Ondanks dat er meer potentiële bezoekers zijn hebben sommige wijkcentra in Sneek daarentegen juist veel minder binding met de wijk. Over de samenwerking met de gemeente zijn de meeste gemeenschapshuizen tevreden.

Nieuws

menu