Zonneboten op jacht naar record tijdens race over IJsselmeer

DB-20 Solar Team uit Sneek. FOTO EIGEN FOTO

Van Stavoren naar Enkhuizen in een zonneboot: zaterdag wagen de twee beste V20 Solar Boat Racing Teams zich aan de oversteek met de bedoeling een nieuw record neer te zetten.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Tot nu toe voeren de teams alleen op de Nederlandse binnenwateren, waar de weerstand van wind en golfslag over het algemeen minder is dan op het IJsselmeer. Ook voeren de teams over een deel van het Gardameer en langs de kust van Monaco.

Piloot Rik Pomstra van DB-20 Solar Boat Racing team uit Sneek en Jasper Spaans van New Nexus Solar Racing Team zullen de oversteek maken van Stavoren naar Enkhuizen. In hun kielzog volgen twee boten met de beide tactische teams en een reddingsboot. De tactische teams instrueren de piloot op basis van data die met de sensoren in de boot tijdens de tocht wordt verzameld. Als de oversteek slaagt, wordt de snelste tijd als ‘inland shore to shore’ tijds- en afstandsrecord erkend door Solar Sport One.

New Nexus Solar Racing Team en DB-20 Solar Boat Racing team eindigden dit zonnebootrace-seizoen respectievelijk als eerste en tweede in het wereldkampioenschap in de V20-klasse.

In de V20-eenheidsklasse zijn accucapaciteit, zonnepaneelvermogen en het rompontwerp vastgesteld. Door als team te innoveren op cruciale onderdelen zoals verschillende vleugels, voorstuwingssystemen en schroeven, kunnen de teams meer efficiëntie en snelheid behalen. Samen met een slimme strategie maakt dit het verschil tussen winnen en verliezen.

Het startsein zal om 12:00 uur gegeven worden in de oude haven van Stavoren. De verwachte aankomsttijd in de buitenhaven van Enkhuizen is rond 13:10 uur.

Nieuws

Meest gelezen