Directeur Jopie Huisman Museum verheugt zich op vrolijke gezichten: 'Maar we lopen niet te hard van stapel'

Dankzij toegangstesten mag ook het Jopie Huisman Museum binnenkort open. Dat zorgt voor trots en blijdschap in Workum. ,,Maar we lopen niet te hard van stapel.”

Directeur Peter Miedema van het Jopie Huisman Museum.

Directeur Peter Miedema van het Jopie Huisman Museum. Foto: Niels de Vries

Stiekem wist directeur Peter Miedema vorige week al dat hij op 19, 20 en 21 april de deuren van het Jopie Huisman Museum voor een beperkt gezelschap mag openen. Hij stond te juichen toen bleek dat zijn verzoek is gehonoreerd. ,,We hebben er waanzinnig veel zin in.”

Hij lichtte meteen alle 55 vrijwilligers in. Zij moesten het goede nieuws zo snel mogelijk horen. ,,Na de vorige lockdown hadden sommigen de tranen in de ogen toen ze weer mochten beginnen. Er is een aantal dat het nu nog niet aandurft, maar de meesten zijn weer hartstikke blij dat ze aan de bak kunnen.”

De directeur geeft deze dinsdagavond een rondleiding in het verder verlaten museum, een ruimte die schreeuwt om kunstliefhebbers. Met trots toont hij Waterwereld, de tijdelijke expositie die wegens corona met een jaar is verlengd. Hij laat inkttekeningen zien van Jopie Huisman. ,,Zo knap, kijk dan.”

Podcatcher

Bij het schilderij Broek van een koemelker overhandigt Miedema een podcatcher, een audio-apparaatje dat elke bezoeker straks weer meekrijgt. Je hoort de stem van Huisman, die vertelt dat de versleten melkersbroek eigenlijk een zelfportret is. Niets is mooier dan mensen te laten genieten van al het moois dat hier hangt, vertelt de directeur.

Het is niet zo dat hij en de andere drie vaste medewerkers de afgelopen maanden hebben stilgezeten. Het museum was dicht, maar er was genoeg te doen. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Jopie Huisman geboren werd. Genoeg reden om in 2022 iets speciaals te organiseren. Voorbereidingen konden alvast worden getroffen.

Prima en nuttig werk, maar toch. ,,Het is uiteindelijk verschrikkelijk lekker om bezig te kunnen zijn met waar het hier echt om gaat. We zijn heel erg blij dat wij een van de zeventien musea zijn in Nederland die onderdeel zijn van de heropeningstest. Ik ben ook oprecht van mening dat ons soort museum, dat niet klein en ook niet groot is, hoort mee te doen. Kijk eens om je heen. Het is ruimtelijk en overzichtelijk.”

Voor alle duidelijkheid, benadrukt Miedema: alleen houders van een Museumkaart kunnen bij de Museumvereniging een kaartje reserveren. Meteen vragen ze dan ook een coronatest aan op een locatie naar keuze. Met ticket én op vertoon van een negatieve test is vervolgens toegang verzekerd.

Geen looplijnen op de vloer

Er staan bij de ingang van het Jopie Huisman Museum wat pijlen op de grond. Er hangen schermen die de vrijwilligers bij de balie straks scheiden van de bezoekers. En er staat een fles desinfectiemiddel. Maar verder? Geen looplijnen op de vloer, geen bordjes waarop bezoekers worden gemaand anderhalve meter afstand te bewaren. ,,Die komen er ook niet”, zegt Miedema. ,,Iedereen weet wat de regels zijn. Wij zijn van mening dat lijnen juist opstoppingen veroorzaken, bijvoorbeeld als iemand lang van een schilderij geniet.”

Volgens het museum-coronaprotocol mogen er maximaal 75 bezoekers tegelijkertijd binnen zijn, maar veiligheidshalve houdt het Jopie Huisman Museum het op de helft, op 38 mensen. ,,Het is een experiment, maar we lopen niet te hard van stapel”, zegt Miedema. ,,We werken met tijdslots en houden er rekening mee dat elke bezoeker ongeveer anderhalf tot twee uur binnen blijft. Dan moet het goed gaan. We willen voorkomen dat er op een gegeven moment piekdrukte ontstaat.”

Voor de opening komt er nog een schoonmaakploeg langs. ,,Om de vloer te polijsten”, zegt Miedema. ,,En we moeten nog wat kleine dingen regelen. We zijn nog niet klaar, maar reken er maar op dat we dat op 19 april wel zijn. Ik verheug me enorm op al die vrolijke gezichten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Súdwest-Fryslân
Musea
Instagram