Zes jongeren met vals geld aangehouden in Sneek en Bolsward

Vals geld. FOTO SHUTTERSTOCK

De politie Noord-Nederland heeft inmiddels zes jongeren aangehouden voor het uitgeven en het bezitten van vals geld. Alle verdachten zijn afkomstig uit de Zuidwesthoek.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

,,We hebben aanhoudingen verricht in onder meer Sneek en Bolsward. Het onderzoek is in volle gang. We verwachten dat het niet bij deze zes blijft’’, zegt Ernest Zinsmeyer, woordvoerder van de politie.

Donderdag werd al bekend dat een leerling van RSG Magister Alvinus in Sneek was opgepakt voor dezelfde strafbare feiten. Deze jongen had het valse geld in de stad besteed en werd betrapt. Hij werd een week geschorst van de school. Volgens de politie staat niet vast dat de rest van de aangehouden jongeren elkaar kennen en op dezelfde school zitten.

Briefjes van vijftig en twintig

Het valse geld, dat makkelijk online te bestellen is, wordt in stapels bij de jongeren afgeleverd en er is zeer goedkoop aan te komen. Het gaat vooral om briefjes van vijftig en twintig, laat de woordvoerder weten. Om hoeveel vals geld tot nu toe gaat, durft Zinsmeyer niet te zeggen. Maar dat het veel is, is wel duidelijk.

,,We staan nauw in contact met winkeliers en maaltijdbezorgers. ,,Wij hebben deze sectoren opgeroepen extra op te letten. Vooral bij die laatste groep is het vaak raak. Zodra zij iemand betrappen, komen wij in actie.’’ Er worden vervolgens stapels tegelijk gevonden, net als bij personen in de rest van het land. ,,Het speelt niet alleen hier.’’ Zinsmeyer laat weten dat de valse biljetten verspreid over de afgelopen weken zijn uitgegeven.

Het nepgeld wordt niet alleen via de Chinese webwinkel AliExpress verkregen. ,,Ook via andere sites bestelden de verdachten het. Het is makkelijk te krijgen.’’

Lees ook | Met 1 muisklik bestel je via AliExpress een koffer met vals geld (en zo herken je het)

Lees ook | Sneker scholier betaalde met vals geld van Chinese webwinkel AliExpress

Nieuws

Meest gelezen

menu