Nabluswerkzaamheden bij bedrijfspand op industrieterrein in Bolsward: lithium-ion-accu’s en banden oorzaak kleine ontploffinkjes

In een bedrijfspand aan De Ward in Bolsward is woensdagmiddag brand uitgebroken. Rond 17.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Het bedrijfspand kan als verloren worden beschouwd, de naastgelegen panden zijn behouden. Bij de brand is in elk geval één persoon gewond geraakt.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

De brandweer kwam met meerdere voertuigen naar de brand toe en zette in op het behoud van de omliggende panden. Het zou gaan om het bedrijf AK Maritime Service, een bedrijf gespecialiseerd in elektrisch varen. In het pand stonden onder andere boten, campers en landbouwvoertuigen. Het is een pand van ongeveer 20 bij 15 meter.

Er waren telkens kleine ontploffinkjes te horen, dat kan volgens Jan Kees Toxopeus, woordvoerder van de veiligheidsregio Fryslân, twee oorzaken hebben. Het knappen van de banden van de voertuigen die in het pand stonden en het exploderen van de batterijen van de lithium-ion-accu’s. ,,Dat geeft een beste knal’‘, zegt Toxopeus. ,,Die batterijen liggen achterelkaar. Door de hitte kunnen ze knappen, dan springt de ene na de andere. Dat geeft een doffe dreun.’‘ Die ontploffinkjes kunnen ook gevaarlijk zijn. ,,Je weet nooit waar ze naartoe vliegen en er komen ook schadelijke stoffen bij vrij.’‘

De accu’s die in de boten zitten zijn over het algemeen maar moeilijk te blussen. Bij een brand in Sneek duurde het destijds tien dagen voordat de accu van een jacht geblust was.

Lees ook [PREMIUM] Brandweer machteloos bij ‘onblusbaar’ hybride-jacht in Sneek

De brandweer is woensdagavond nog aan het nablussen. ,,We moeten voorkomen dat het vuur weer gaat oplaaien’‘, vertelt Toxopeus. ,,Beter wat langer nablussen, dan vannacht weer in actie komen.’‘ Voor de nabluswerkzaamheden is er ook een kraan opgeroepen.

Wanneer er accu’s gevonden worden die nog niet zijn ontploft, worden ze in een ijzeren bak met water geplaatst. ,,Zodat ze gekoeld blijven.’‘

Zeer grote brand

De brandweer schaalde op naar een zeer grote brand, dit betekent dat er minimaal vier tankautospuiten ter plaatse komen. De korpsen van Bolsward, Parrega, Witmarsum, Wommels, Workum, Sneek en Harlingen hielpen met het bestrijden van de brand. De brandweer haalde water uit de Wytmarsumer Feart, die achter het bedrijfspand ligt.

Er waren geen mensen meer in het pand aanwezig, wel zijn er drie mensen gecontroleerd door het toegesnelde ambulancepersoneel. Er is in ieder geval één persoon overgebracht naar het ziekenhuis. Het is niet bekend met wat voor verwondingen.

De brandweer probeerde te voorkomen dat de brand oversloeg naar de naastgelegen bedrijfspanden, links naast het brandende pand bevindt zich een autobedrijf, achter het pand staat een woonhuis. De brandweer hield de panden nat. Het is gelukt om de panden te behouden.

Bij de brand kwam veel rook vrij, de brandweer heeft een NL Alert de deur uit gedaan waarin staat dat mensen ramen en deuren gesloten moeten houden. De handhaving kwam ter plaatse om mensen op afstand te houden.

Omdat het woensdag een warme dag was, losten de brandweerlieden elkaar vaak af om af te koelen. ,,Het pak dat ze dragen is bestand tegen hitte, maar je wordt er zelf ook heel warm van. En die warmte kun je niet goed kwijt.’’

Nieuws

Meest gelezen