Zachte landing als uitweg uit de crisis: 'Maar wacht niet tot het tien over twaalf is'

Sterk en sVeer aan het Grootzand in Sneek heeft het voordeel dat mensen cadeautjes blijven kopen. FOTO NIELS DE VRIES

Ondanks coronasteun kan het voor ondernemers in nood verstandig zijn te kijken naar een zachte landing. Afspraken met schuldeisers kunnen een faillissement voorkomen.
Lees meer over
Súdwest-Fryslân

Het moest een positieve avond worden, zei presentator Jan Siep van den Bos over de online ondernemersavond die maandag in Súdwest-Fryslân werd gehouden. Het onderwerp was dan ook ‘Perspectief voor de toekomst’. Maar sommige ondernemers staat het water aan de lippen en die zijn wanhopig, wist Peter Elskamp, relatiemanager bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een van zijn adviezen: ,,Overweeg een zachte landing.’’

Bij een zachte landing probeert een bedrijf met alle schuldeisers tot een akkoord te komen zodat er geen faillissement aangevraagd hoeft te worden. Sinds maart heeft de KvK 2700 ondernemingen in Friesland geholpen met allerlei vragen over de crisis, meldde Elskamp.

Hulp van gemeente

Hij wees nadrukkelijk op de mogelijkheid om de gemeente in te schakelen voor hulp. Die kan helpen met scholing, coaching en begeleiding. Wethouder Bauke Dam van Súdwest-Fryslân bevestigde dat. Zo biedt de gemeente een cursus toekomstgericht ondernemen aan. Ondernemers kunnen online lessen volgen, elkaar ontmoeten of zich via dit programma om laten scholen.

Bij de Kvk zien ze dat de helft van de ondernemers nadenkt over alternatieven of nieuwe doelgroepen. De andere helft doet dat nog niet. ,,Maar wacht niet tot het tien over twaalf is’’, waarschuwde Elskamp. ,,Er zijn heel veel mogelijkheden ook via Yn Business.’’ Ter plekke bood ondernemer Hans Hofstede van camping en jachthaven De Domp in Sneek zijn luisterend oor aan. Hij maakte dit jaar meer omzet dan vorig jaar. Dat geldt volgens wethouder Mark de Man voor meer bedrijven in de recreatie- en toerismebranche.

'Ik hoop dat we de binnenstad vitaal kunnen houden'

De pijn ligt hem in de retail, denkt burgemeester Jannewietske de Vries. ,,Ik hoop dat we de binnenstad vitaal kunnen houden. Dat is mijn grote zorg.’’ Aan onderneemster Piety van der Veer van lifestylewinkel Sterk en sVeer in Sneek zal dat niet liggen. In een aparte break-out room deelde zij haar visie om vooral zichtbaar te blijven en je positieve ervaringen te delen.

De klant, haar fans noemt zij ze, heeft er niets aan om te weten dat je een baaldag hebt of een storing in je webshop. ,,Geef ze aandacht, laat ze niet weglopen.’’ En ook al weet ze dat ondernemers moe van de digitale wereld worden: ,,Ga toch weer met je hoofd op social media. Wij gaan elke morgen, als de winkel normaal open zou gaan, live.’’ In een andere room kwam het idee voor een digitale winkelstraat. Van der Veer prijst de dag dat het weer normaal wordt. ,,Dan wordt het fantastisch in Sneek.’’

Nieuws

menu